Jop de Vrieze
Jop de Vrieze is een Nederlands biomedisch wetenschapper en journalist. Hij schrijft af en toe voor Eos Wetenschap. In 2014 verscheen zijn eerste populair-wetenschappelijke boek Allemaal beestjes, waarin hij in een zeer persoonlijke stijl uitleg geeft over bacteriën en hun rol in het dagelijks leven.
Meest behandelde onderwerpen:
Herbesmettingen: hoe snel verdwijnt de immuniteit tegen covid-19?
Herinfecties zijn voorlopig nog vrij zeldzaam, al blijven ze wel toenemen. Ze lijken erop te wijzen dat de immuniteit tegen covid-19 soms zwak is en vrij snel kan verdwijnen. Wat betekent dat voor de beschermingsduur van toekomstige vaccins?
‘We mogen de rassenrealisten niet langer negeren’
De voorbije jaren kwamen theorieën over rassenvermenging en ‘de grote vervanging’ van het blanke ras opnieuw boven water. Ze komen niet uit het niets, laat wetenschapsjournalist Angela Saini zien in haar boek Superior, The Return of Race Science.
Hoe wordt iemand een complotdenker?
Tot voor kort werden complotdenkers door de wetenschap alleen bestudeerd als rariteiten. De Amsterdamse socioloog Jaron Harambam nam hen wel serieus en onderzocht waar het wantrouwen vandaan komt.
Bouwen alle covid-19-geïnfecteerden immuniteit op?
Een eerste studie bij herstelde covid-patiënten met milde klachten plaatst vraagtekens bij het idee dat iedereen die ziek is geweest, immuniteit opbouwt tegen het virus.
Tandhygiëne houdt meer in dan poetsen
Je mond zit boordevol bacteriën. In een gezonde mond houden speeksel en goede bacteriën de slechte onder controle. Je kan er zelf voor zorgen dat de slechte niet de overhand krijgen.