De Vlaamse Scriptieprijs

Al gamend het klimaat redden

Vaker de fiets nemen, altijd een herbruikbare tas meenemen tijdens het shoppen, alleen kopen wat je ook écht gaat gebruiken: goede voornemens maken we allemaal, maar hoe hou je ze vol? Computerwetenschapper Leen van Houdt (KU Leuven) ontwikkelde voor haar masterproef een eigen app: GoGreen, want met een vleugje gamification gaat alles net iets eenvoudiger.

We zijn het intussen al even vergeten, maar vóór de coronacrisis uitbrak bulkten onze voorpagina’s van nieuws over de klimaatverandering, uitstoot van vliegreizen, het plastic in onze oceanen… Toen computerwetenschapper Leen van Houdt een thesisonderwerp zocht, liet ze zich inspireren door dit nieuws. 

De app toont verschillende stappen die je kan zetten om het klimaat te helpen, beginnend met kleine veranderingen Leen van Houdt

“Alle kleine, milieuvriendelijke keuzes die we dagelijks nemen, kunnen uiteindelijk een grote impact hebben op onze planeet. Maar veel mensen hebben hiervoor een extra duwtje in de rug nodig. Daarom onderzocht ik of het mogelijk is om dit te doen op een manier die niet verplichtend aanvoelt, maar juist leuk en motiverend is.”

Punten en badges

Van een nieuwe taal leren tot stappen tellen: de kans bestaat dat er al een aantal gamification-apps op je smartphone staan. Via puntentellingen, competitie en het delen van vooruitgang met vrienden, helpen ze je om je doel te bereiken.
Ook GoGreen behoort tot deze categorie. De app toont verschillende stappen die je kan zetten om het klimaat te helpen, beginnend met aantal kleine veranderingen. Wanneer je deze uitvoert, word je beloond met punten en krijg je geleidelijk aan moeilijkere taken te zien.
 

Puntentellingen, competitie en het delen van vooruitgang met vrienden: deze elementen kunnen zeer motiverend werken om doelen vol te houden Leen van Houdt

Dagelijks krijg je ook een extra opdracht die iets uitdagender is. Lukt het om een dag geen plastic verpakkingen te gebruiken? Dan verdien je een badge en ontvang je een weetje over de impact van je nieuwe gewoonte. Vooruitgang, punten en badges verschijnen op je profielpagina. 

Zestig testpersonen gingen aan de slag met de app, met resultaat. De feedback was positief en de deelnemers ontdekten nieuwe gewoontes die ze makkelijk konden toepassen in het dagelijkse leven. “Het was fijn om te zien dat zoveel mensen oprecht gemotiveerd waren om hun gedrag aan te passen.”

Eosprijs

Met haar masterproef haalde Leen van Houdt een finaleplaats in de Eosprijs 2019, de exact-wetenschappelijke deelprijs van de Vlaamse Scriptieprijs. Ook dit jaar gaat Scriptie vzw op zoek naar sterke eindwerken. Inschrijven voor de Vlaamse Scriptieprijs kan nog tot en met 4 oktober.

Promotor: prof. dr. Katrien Verbert

De app kan je downloaden via de app store 

Lees de volledige scriptie in de Vlaamse Scriptiebank

De Vlaamse Scriptieprijs

Studeer je dit academiejaar af? Werkte je net een sterke bachelor-of masterproef af? Laat dan het resultaat van je harde werk niet in een stoffig archief wegkwijnen, maar treed ermee naar buiten! Doe mee aan de Vlaamse Scriptieprijs en maak kans op geldprijzen tot 2.500 euro én heel wat persaandacht voor je werk.

Bij inschrijving maak je automatisch kans op de vier deelprijzen, waaronder de Eosprijs voor exact-wetenschappelijke scripties en de Agoriaprijs voor technologie en innovatie.

Inschrijven kan nog tot en met zondag 4 oktober

Meer info en inschrijven