Bacteriecultuur cruciaal voor gezonde bijenkorf
20 maart 2012 door Eos-redactieBijenkolonies met een promiscue koningin zijn gezonder.
Bijenkolonies met een promiscue koningin zijn gezonder. Bezoekende mannetjes brengen niet enkel meer genetische diversiteit, maar ook een gezonde bacteriecultuur in de kolonie.
Een bijenkoningin die met meerdere mannetjes paart, produceert meer genetisch divers nageslacht. Maar haar kolonie geniet erdoor ook een gezondere microcultuur. Werkbijen uit een kolonie met een promiscue koningin bezitten gemiddeld 1.105 actieve bacteriesoorten in en op hun lijf. Dat zijn er een vierhonderdtal meer dan in een kolonie met een koningin die één mannetje trouw blijft. De werkbijen in een promiscue kolonie bezitten bovendien veertig procent meer goedaardige (probiotische) en 127 procent minder ziekteverwekkende (pathogene) bacteriën. De ‘diverse’ kolonies zijn bijgevolg gezonder en beter beschermd tegen ziektes dan kolonies waarvan de koningin één mannetje trouw blijft.
Die vaststelling benadrukt volgens de onderzoekers van de Amerikaanse Wellesley College het belang van diversiteit om de globale bijenpopulatie op peil te houden. Bijen zijn cruciaal voor heel wat leven op aarde. Het insect zorgt voor de bestuiving – en dus voortplanting - van maar liefst tachtig procent van alle planten op aarde, waaronder een derde van ons dagelijks voedsel. Zonder bijen zouden er bijvoorbeeld geen groenten, geen fruit, geen chocolade en geen koffie zijn. Maar volgens de Verenigde Naties is de bijenpopulatie op sommige plekken in de wereld met wel 85 procent gedaald. Een verdere terugval zou kunnen leiden tot een internationale voedselcrisis. (kv)