Bodem neemt minder snel koolstof op
23 september 2016 door Eos-redactieDaarom zijn er meer inspanningen nodig om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren.
De bodem is een enorm opslagreservoir voor koolstof. Dat vertraagt de opwarming van de aarde. Maar die opslag verloopt veel trager dan gedacht, melden Amerikaanse wetenschappers in Science.
Planten groeien door CO2 uit de lucht op te nemen. Als de planten afsterven, komt een deel van die koolstof in de bodem terecht, en niet in de atmosfeer, waar ze zou bijdragen tot het broeikaseffect.
Maar dat proces verloopt trager dan gedacht. Amerikaanse wetenschappers bepaalden met de C14-methode de ouderdom van de koolstof in de bodem op 157 locaties overal ter wereld. Die bleek veel ouder dan de huidige klimaatmodellen aannemen: enkele duizenden jaren in plaats van enkele eeuwen. Dat impliceert dat de processen die koolstof opslaan in de bodem zich veel langzamer afspelen dan de klimaatmodellen aannemen.
De bodem neemt meer koolstof op dan we dachten en de koolstof die we vandaag uitstoten belandt pas over enkele honderden tot duizend jaar in de bodem
Dat heeft twee belangrijke gevolgen, licht hoofdauteur Yujie He (University of California) toe. ‘Het betekent dat de bodem meer koolstof opneemt dan we dachten, want de koolstof blijft langer in de bodem. Maar het betekent ook dat de koolstof die we vandaag uitstoten pas over enkele honderden tot duizend jaar in de bodem zal belanden. Dat zal dus niet veel helpen om de klimaatverandering die vandaag plaats vindt te temperen. We zullen dus nog grotere inspanningen moeten leveren om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.’ (ddc)