Brommende planeet moet geheimen van aardlagen prijsgeven

22 november 2012 door Eos-redactie

Met het achtergrondgeluid van onze planeet de interne structuur van de aarde in kaart brengen.

Onderzoekers brengen aan de hand van het achtergrondgeluid van onze planeet de interne structuur van de aarde in kaart.

Je kunt moeilijk een grote put maken om het binnenste van de aarde te bestuderen. Daarom gebruiken onderzoekers seismische golven, ofwel vrijgekomen bij aardbevingen ofwel opgewekt door de wetenschappers zelf (bijvoorbeeld met explosies). Door het gedrag van de golven te bestuderen kan de interne structuur worden gereconstrueerd. Zo duiden snelle golven op massief gesteente. Maar de bronnen van de seismische golven hebben hun beperkingen. Bij aardbevingen bijvoorbeeld is er onzekerheid over de exacte tijd en plaats waar ze ontstonden.

Onderzoekers aan de universiteit van Grenoble willen daarom de interne structuur van de aarde bestuderen aan de hand van het ‘gebrom’ van de planeet. De aarde produceert constant een seismisch achtergrondgeluid dat overal aanwezig is. Het wordt veroorzaakt door al wat aan de oppervlakte gebeurt: brekende golven, neervallende regendruppels, een verandering in atmosferische druk of menselijke activiteit.

Dat gebrom is onhoorbaar maar wel meetbaar. Door het verschil van de seismische golven tussen verschillende meetstations in noord-Finland te meten slaagden de onderzoekers erin een klein deel van onze aardmantel vrij gedetailleerd in kaart te brengen. Ze konden lagen van enkele kilometers dik reconstrueren die meer dan 600 kilometer onder onze voeten liggen. Het onderzoek is gepubliceerd in Science. (tn)