De mens is een onverzadigbaar roofdier
20 augustus 2015 door Eos-redactieDe mens is gewoon een van de vele roofdiersoorten op aarde, maar onze drang om veel en vooral fitte, volwassen dieren te doden, is uniek en rampzalig voor andere voedselketens.
De mens is gewoon een van de vele roofdiersoorten op aarde, maar onze drang om veel en vooral fitte, volwassen dieren te doden is uniek en rampzalig voor andere voedselketens.
Wetenschappers van de University of Victoria, Canada, beschouwden de mens als een roofdier en vergeleken zijn impact met die van andere toproofdieren. Het zal u niet verbazen, maar op gebied van moorddadigheid overklast onze soort alle andere. Mensen plunderen volwassen vispopulaties maar liefst veertien keer sneller dan andere roofdieren dat samen doen, en we doden grote carnivoren zoals beren, wolven en leeuwen negen keer zo snel als ze elkaar doden.
De impact van het roofdier mens is om nog een andere reden indrukwekkend. Terwijl andere roofdieren het vooral gemunt hebben op zieke of jonge dieren - de onderzoekers noemen die laatste de ‘reproductieve interest’ van een prooidierpopulatie – verkiezen mensen fitte en volwassen prooidieren – het ‘reproductieve kapitaal’. De mens doodt dus niet alleen meer roof- en prooidieren, de dieren die we doden zijn ook veel minder misbaar voor het voortbestaan van hun soort.
Daarmee overtreden we volgens de Canadese onderzoekers een "grondwet" van de natuur. Ze waarschuwen in het vakblad Science dat we onze jacht en visserij dringend moeten verduurzamen, en dat wil zeggen ons jachttempo meer afstemmen op dat van andere roofdieren. (kv)
Infobeeld hieronder. De mens doodt landzoogdieren en vissen aan een veel hoger tempo dan andere roofdieren dat doen. In relatieve cijfers is onze impact als jagers op landroofdieren bovendien veel groter dan op herbivoren. De Canadezen baseren zich op gegevens uit 300 studies. Een van die studies toonde aan dat de mens verantwoordelijk is voor het uitsterven van maar liefst 322 diersoorten gedurende de afgelopen 500 jaar, waarvan het merendeel tijdens de afgelopen twintig jaar.