De wateranolis (Anolis aquaticus) kan een luchtbel op zijn neus vasthouden wanneer hij onder water duikt.
De wateranolis leeft in tropische wouden van Costa Rica. De kleine hagedis leeft deels op het land en deels onder water. Vooral wanneer er gevaar dreigt, vlucht de wateranolis het water in om daar soms wel twintig minuten te schuilen. Het beestje beschikt niet over kieuwen, maar wel over een ander bijzonder wapen: een zelfgemaakte duikfles met zuurstof. De wateranolis produceert een luchtbel over zijn neusgaten en gebruikt die om onder water te ademen.
Biologen van de Binghamton University, State University of New York, beschrijven het fenomeen in Biology Letters. De huid van hagedissen is hydrofoob. Dat zorgt ervoor dat lucht zich stevig aan de huid kan hechten, waardoor de luchtbel zich kan vormen.
De onderzoekers smeerden de huid van een aantal hagedissen in met een middel dat die eigenschap teniet doet. De hagedissen zonder duikfles bleven vervolgens een derde minder lang onder water dan de hagedissen die wel nog een luchtbel op hun neus konden vasthouden. Dit experiment bevestigt zo dat de hagedissen de luchtbel gebruiken om te ademen en zo langer onder water te blijven.