Eten cruciaal in strijd tegen opwarming

02 september 2014 door Eos-redactie

Wetenschappers pleiten voor meer opbrengst, minder verspilling en minder vlees.

Wetenschappers pleiten voor meer opbrengst, minder verspilling en minder vlees.

Als we blijven eten en voedsel verspillen zoals vandaag, zal de uitstoot van broeikasgassen gerelateerd aan voedselproductie tegen 2050 met 80 procent toenemen Dat melden Britse wetenschappers in het vakblad Nature Climate Change.

Een groeiende wereldbevolking, in combinatie met een toenemende populariteit van het westerse voedingspatroon, rijk aan vlees, zal de impact van de landbouw op het milieu vergroten, aldus de onderzoekers. Meer vlees betekent meer nood aan veevoer. Zo zal ontbossing – nodig voor extra landbouwgrond – leiden tot een afname van de biodiversiteit en een verhoogde CO2-uitstoot, en zal een grotere veestapel meer methaan uitstoten.

De wetenschappers berekenden dat er in een ‘business as usual’-scenario tegen 2050 meer dan 40 procent extra landbouwgrond nodig is en 45 procent meer meststof. De oppervlakte regenwoud zou in de komende 35 jaar met 10 procent afnemen.

Opbrengstkloof dichten

De onderzoekers rekenden ook uit wat we zouden kunnen doen om dat te vermijden. Een deel van de oplossing ligt in het wegwerken van de zogenoemde ‘opbrengstkloof’, het verschil tussen wat een stuk landbouwgrond in theorie zou kunnen opbrengen en de praktijk. Die kloof is vooral in ontwikkelingslanden nog groot, en in het bijzonder in Afrika bezuiden de Sahara. Door ze te dichten zou de behoefte aan extra landbouwgrond kunnen worden verminderd.

Als we tegelijk de voedselverspilling met de helft zouden kunnen terugdringen, zou de aan onze voedselproductie gerelateerde uitstoot nog amper stijgen: zo’n 2 procent tegen 2050. Volgens de FAO gaat jaarlijks 1.3 miljard ton voedsel verloren, ongeveer een derde van de productie.

Westers dieet

Tot slot onderzochten de wetenschappers wat er zou gebeuren als het typisch westerse dieet, rijk aan vlees, zuivel, suiker en vet, zou worden vervangen door een gezonder voedingspatroon. In dat geval zou de wereldwijde voedselproductie 48 procent minder broeikasgasuitstoot veroorzaken. Het gezondere voedingspatroon bevat onder meer twee porties rood vlees van 85 gram, vijf eieren per week en een dagelijkse portie gevogelte.

‘Voedselverspilling verminderen en de vleesconsumptie matigen zijn maatregelen waarvan we geen spijt kunnen krijgen, aldus hoofdonderzoeker Bojana Bajzelj (University of Cambridge). (ddc)