Geologische kraamkamer van IJsland ontdekt
28 juli 2017 door SSTBijna drieduizend kilometer onder de grond, in de overgangszone tussen de aardmantel en –kern, lijkt zich de kraamkamer te bevinden waaruit heel IJsland is opgebouwd.
Een team van Amerikaanse en Franse geologen heeft een nieuwe zogenaamde ultralage-snelheidszone ontdekt. Dat is een diepliggende zone waar de snelheid van het vloeibare gesteente tot wel 30 procent kan liggen dan op andere plekken in de aardmantel op deze diepte. Deze ‘zone 30’s’ van de aarde zijn te vinden op de grens tussen de aardmantel en de aardkern, op een diepte van bijna drieduizend kilometer. De pas ontdekte zone meet 800 kilometer in diameter en is zo’n 15 kilometer hoog.
Het bijzondere is echter dat de zone rechtstreeks in verbinding lijkt te staan met IJsland, waarvan is geweten dat het volledig uit vulkanisch materiaal – meer bepaald basaltrots – is opgebouwd. Sterker, de geologen konden een ‘magmapluim’ ontwaren waarlangs het gesmolten gesteente van de ultralage-snelhedszone langzaam maar zeker naar boven kruipt, om aan het aardoppervlak nieuwe stukjes IJsland te vormen.
Het is trouwens nog maar de derde ultralage-snelheidszone die geologen hebben kunnen identificeren. Eerder vonden ze al exemplaren (diep) onder Hawaï, en onder het Polynesische eiland Samoa.