'Globaal visbestand kan verdubbelen'
29 maart 2016 door Eos-redactieHerstel van de visserij is mogelijk door strikte vangstquota.
Driekwart van de wereldvisserij kan binnen tien jaar worden hersteld. Zelfs zodanig dat in 2050 de vispopulatie is verdubbeld. Dat optimistisch bericht staat deze week te lezen in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Herstel van de tanende visserij is alleen mogelijk door strikte naleving van op onderzoek gebaseerde vangstquota. Die visrechten geven recht op een gegarandeerd aandeel in de visvangst of op een afgebakend visgebied. Deze aanpak wordt al met succes toegepast door onder meer Australië, de Verenigde Staten, Belize, Chili en Denemarken.
Als die hervormingen vandaag overal worden ingevoerd kan de biologisch gezonde visstand binnen tien jaar stijgen van de huidige 47 procent tot 77 procent. Dat is belangrijk, omdat nu al drie miljard mensen afhankelijk zijn van vis als voornaamste eiwitbron. Dat aantal zal alleen maar toenemen door de groeiende wereldbevolking. Naast toenemende voedselzekerheid kunnen ook meer mensen een boterham verdienen in de visserij. Nu zijn dat er 260 miljoen.
Deze conclusies volgen uit een database van circa vijfduizend visserijen die verantwoordelijk zijn voor bijna tachtig procent van de visvangst op de wereldzeeën. Het onderzoek is gedaan door de universiteiten van Californië in Santa Brabara en die van Washington in Seattle. (PdJ)