Goudjakhals gespot op de Veluwe
29 februari 2016 door Eos-redactieDe hondachtige is betrapt met een cameraval tijdens een onderzoek naar terreingebruik van hoefdieren.
Vorige week is per toeval een goudjakhals (Canis aureus) waargenomen op de Veluwe. Het is het eerste exemplaar dat ooit in Nederland is gezien. De hondachtige is betrapt met een cameraval tijdens een onderzoek naar terreingebruik van hoefdieren door het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra.
Oorspronkelijk komt de goudjakhals voor op de Balkan en in Griekenland en Turkije. Maar de soort is bezig met een opmars naar Noord- en West-Europa. Inmiddels wordt hij aangetroffen in Italië, Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland. De dichtstbijzijnde melding komt uit de buurt van Frankfurt.
De alleseter heeft lange poten, een schouderhoogte van ongeveer een halve meter en is daarmee groter dan de vos. Op de rug is de vacht een combinatie van zwarte, bruine en lichte haren. Zijn oren zijn groot en zijn korte, omlaag hangende staart eindigt in een zwarte punt.
“Onbekend is nog van waar het dier afkomstig is”, zegt onderzoeker Edgar van der Grift. “Het dier kan op eigen kracht ons land zijn binnengewandeld, maar het kan ook een ontsnapt of illegaal uitgezet dier zijn. We proberen DNA materiaal te vinden, zoals uitwerpselen of haren. Dat kan inzicht geven in de herkomst van het dier”. (PdJ)