Het kwik stijgt
07 augustus 2014 door Eos-redactieDe hoeveelheid kwik in de bovenlaag van de oceanen is sinds het begin van de industriële revolutie meer dan verdubbeld.
De hoeveelheid kwik in de bovenlaag van de oceanen is sinds het begin van de industriële revolutie meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit een studie die deze week in Nature verschijnt.
In de bovenste kilometer van de oceanen zit nu zo’n 63 miljoen kilogram kwik. Daarvan was 24 miljoen ton van nature aanwezig. Door toedoen van de mens is daar 39 miljoen ton bijgekomen. Dat heeft een internationaal team wetenschappers berekend op basis van duizenden metingen in de verschillende oceanen.
De belangrijkste bronnen van kwikverontreiniging zijn mijnbouw en de verbranding van fossiele brandstof - in steenkool zit kwik, dat als gas vrijkomt en vervolgens weer neerslaat.
Kwik is toxisch en stapelt zich op in levende organismen. Zo kan de concentratie in de toppredator zoals de tonijn miljoenen keren hoger zijn dan die in het zeewater. Wetenschappers brengen het metaal zowel bij mensen als bij dieren in verband met vruchtbaarheids- en ontwikkelingsstoornissen. (ddc)