Hoe evolueerde de vin tot hand?
20 maart 2020 door GDVAlle leven begon in en kwam uit de zee. Een nieuwe ontdekking legt een baanbrekend stukje van de puzzel tussen vis en viervoeter.
Centraal staat een fossiel van een integrale borstvin uit het bij wetenschappers vermaarde Parc National de Miguasha, in de Canadese provincie Québec. Het Miguasha-park is een schatkamer voor paleontologen, als goed geconserveerde site uit de Devoonperiode, zo’n 400 miljoen jaar geleden. Een veelbewogen en cruciale fase in de geschiedenis van het leven op aarde. Onder meer, en wat de mens betreft zelfs in de eerste plaats, omdat levensvormen uit de zee dan op het droge komen en hun veroveringstocht van het vasteland inzetten. In de vorm van onder andere de eerste gewervelde landdieren: amfibieën die zich ontwikkelden uit vissen.
In het Miguasha-park heeft een team paleontologen van Flinders University (Adelaide, Australië) en de Université du Québec een fossiel gevonden dat volgens onderzoeksleider prof. John Long een evolutionaire missing link is tussen de vis en de viervoeter. Op geavanceerde CT-scans van de ongeveer anderhalve meter lange borstvin van een zogenoemde elpistostege-vis is namelijk voor het eerst een heel vroege volledige ‘arm’ te zien. Inclusief voorarm dus, pols en vooral rijen kootjes in de vorm van een vinger.
‘Deze ontdekking brengt het ontstaan van vingers bij gewervelden terug tot de vis-fase,’ vat Long, specialist in de evolutieleer van de vroege gewervelden, het belang ervan samen. ‘Of anders gesteld: ze toont aan dat het patroon van de gewervelde hand – dus ook de menselijke – verder teruggaat in de evolutie dan we aannamen: al van net voor de vissen het water verlieten.’
Bron: Nature