Hoe vuil is onze lucht? Eos-debat over fijnstof
10 april 2014 door Eos-redactieHoe ongezond is de lucht die we inademen? Reinout Verbeke in gesprek met milieuepidemiologen Tim Nawrot en Rob Beelen.
De Nederlandse en Belgische lucht behoort tot de smerigste van Europa. Hoe schadelijk is inademing van fijnstof voor de gezondheid? En doen de overheden wel genoeg om burgers te beschermen tegen de gezondheidsrisico’s?
Eos-redacteur Reinout Verbeke ging daarover in gesprek met milieuepidemiologen Tim Nawrot (UHasselt en KULeuven) en Rob Beelen (Universiteit Utrecht).
Lezing Tim Nawrot
Tim Nawrot, milieuepidemioloog aan KULeuven en UHasselt, geeft een korte geschiedenis van luchtverontreiniging in België en verduidelijkt de invloed van fijnstof op de ontwikkeling van baby’s en jonge kinderen.
Lezing Rob Beelen
Milieuepidemioloog Rob Beelen (Universiteit Utrecht) coördineerde het ESCAPE-project, een recent afgerond Europees onderzoek naar de effecten van luchtverontreiniging. De resultaten van dit project geven aan dat fijnstof nog steeds een gezondheidsprobleem vormt in Europa.
Is fietsen of joggen in de stad wel verstandig?
Lichaamsbeweging is gezond, luchtvervuiling inademen is dat allerminst. Is het daarom wel verantwoord om in de stad te sporten?
Mogen we in de toekomst doemscenario’s verwachten zoals in China?
We hebben de indruk dat luchtvervuiling in de Westerse wereld een steeds groter probleem wordt. Zijn we op weg naar scenario’s zoals in de Chinese hoofdstad Peking, waar het openbare leven zwaar lijdt onder de extreme luchtvervuiling?
Houden mondmaskertjes fijnstof echt tegen?
Fijnstof-mondmaskertjes. In Azië zijn ze al een tijdje ingeburgerd, maar ook bij ons winnen ze vooral onder sporters en fietsers met een angst voor luchtverontreiniging aan populariteit. Maar hebben ze eigenlijk wel zin?
Heeft het zin om in de wagen de interne circulatie aan te zetten?
Luchtcirculatiesystemen in de wagen trekken vaak ‘verse buitenlucht’ langs de voorzijde van de auto naar binnen. In de file betekent dat vaak ook de uitlaat van degene die voor u staat. Heeft het zin om dan de interne luchtcirculatie aan te zetten, in combinatie met een open autoraampje?
Wat is de grootste bron van fijnstof: het wegverkeer of de industrie?
Zowel het wegverkeer als de zware industrie produceren fijnstof. Maar wie is de grootste boosdoener?
Beschermen bomen en planten tegen fijnstof?
In stadsparken ligt de concentratie fijnstof een pak lager dan aan de kant van de weg. Hebben bomen en planten een beschermend of reinigend effect?