Kaketoes maken werktuigen uit karton
19 december 2016 door Eos-redactieKaketoes zijn goede doe-het-zelvers.
Kaketoes zijn goede doe-het-zelvers.
Er was een tijd waarin werktuigen maken als iets uniek menselijk gold. Daar staken chimpansees een ontbladerd stokje voor, waarmee ze op termieten vissen. Ook van andere mensapen en sommige vogels weten we inmiddels dat ze werktuigen kunnen maken.
De Goffins kaketoe Figaro toonde eerder al aan dat hij slim genoeg was om een lange splinter van een stuk hout te trekken zonder dat hem dat was geleerd. Daarmee haalt hij vervolgens een stukje voedsel naar zich toe. Toch waren zijn baasjes aan de universiteit van Wenen niet helemaal overtuigd. Hout heeft van nature de neiging om lange splinters te vormen. Had Figaro wel bewust zo’n geschikte hengel gemaakt?
Daarom maakten ze het de kaketoes wat moeilijker. Om een beloning te bemachtigen, kregen ze vier materialen ter beschikking: het bekende hout, twijgjes die ze moesten ontbladeren om ze te kunnen gebruiken, karton waaruit ze een vorm naar keuze konden knabbelen en naar believen kneedbare bijenwas.
Met die was konden ze niets aanvangen. Maar de vogels wisten elk ander materiaal naar hun hand te zetten. Ze trokken splinters van het hout en ontdeden de twijgen van bladeren en takjes. Uit het karton knaagden ze een stukje dat precies lang genoeg was om bij het eten te kunnen.
Vooral dat laatste vinden de wetenschappers interessant. Het is niet zo evident om in een stuk karton een potentieel werktuig te zien. Dat de vogels voor zover bekend geen werktuigen gebruiken in het wild, maakt de prestatie nog meer bijzonder. (ddc)
Bron: Univerisität Wien, Oostenrijk