Leefwijze van de dodo ontrafeld
24 augustus 2017 door TGHoe leefde de mysterieuze dodo? Zuid-Afrikaanse wetenschappers lichten een tipje van de sluier.
Om de mysterieuze vogel beter te begrijpen onderzochten de Zuid-Afrikaanse Delphine Angst en haar collega’s 22 botten van 22 dodo’s. Ze wouden weten hoe de dodo’s zich voortplantten, hoe ze groeiden en of ze ruiden. Hun bevinden goten ze uiteindelijk in onderstaand schema.
Het broedseizoen van de dodo startte in augustus. Nadat de eieren uitkwamen, groeiden de jonge vogels snel om de moeilijke condities tijdens de Australische zomer te overleven. Zo waren de jonge vogels snel geslachtsrijp maar duurde het lang voor ze volgroeid waren. In de Australische zomer vonden er veel cyclonen plaats waar de vogels zich tegen moesten weren.
Uit de calciumniveaus in de botten leidden de onderzoekers af dat de vogels ruiden. In de literatuur zijn dodo’s heel uiteenlopend beschreven. Ruien zou al die verschillende beschrijvingen kunnen verklaren. Ruien geeft de vogels ieder seizoen een ander uitzicht. Het ruien begon na de zomer, in maart. De veren op de vleugels en op de staart werden als eerst vervangen. Tegen eind juli waren de vogels weer volledig als nieuw, net op tijd voor het volgende broedseizoen. Zo ging de cirkel door tot de dodo waarschijnlijk in 1690 uitstierf.