Van de steenmarter die het CERN saboteerde tot de eerste Nederlandse McFlurry-egel: ze zijn te bezichtigen in een opmerkelijke expo in het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam.
De Europese Large Hadron Collider (LHC) behoort tot de indrukwekkendste creaties van onze tijd. De gigantische deeltjesversneller is de grootste en krachtigste machine ter wereld. Er zoeven deeltjes in rond in 99,99 procent van de lichtsnelheid. Als die botsen, ontstaat er een energie waarmee je liever niet in aanraking komt. Ze is zo krachtig dat fysici er misschien kleine zwarte gaten mee kunnen maken.
Op 20 november klom hij over het hek van een CERN-verdeelstation en saboteerde een isolator van het experiment ALICE
Toch is de deeltjesversneller niet onoverwinnelijk. In april werd de machine op de knieën gekregen door … een steenmarter. Die beestjes zetten hun tanden wel eens in autokabels. Nu wilde een exemplaar zijn nare reputatie naar een hoger niveau tillen. De CERN-steenmarter veroorzaakte een kortsluiting die de deeltjesversneller een week lamlegde. Een prestatie waar vooral zijn soortgenoten trots op kunnen zijn, want de dader bekocht het met zijn leven.
Meteen nadat het nieuws bekend raakte, sloeg Kees Moeliker van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam aan het bellen. De bioloog was de eerste die homoseksuele necrofilie bij eenden documenteerde. Hij wilde de steenmarter ten allen prijze aan zijn museumcollectie toevoegen. De CERN-brandweer schikte anders: ze liet het kadaver vernietigen. Gelukkig voor Moeliker had een andere steenmarter soortgelijke plannen. Op 20 november klom hij over het hek van een CERN-verdeelstation en saboteerde een isolator van het experiment ALICE. Het verkoolde beestje ging dit keer wel naar Rotterdam. De marter kan je samen met andere beroemde kadavers bezichtigen in de expositie ‘Dode dieren met een verhaal’.
Naast de steenmarter van het CERN haalt ook een vogel de affiches. In 2005 verstoorde een huismus een wereldrecordpoging vallende dominostenen. Het vogeltje duwde alles samen tienduizenden steentjes om. De frats kwam de mus duur te staan. Een medewerker schoot het onfortuinlijke diertje naar de eeuwige dakgoten. Dat verhitte de gemoederen in Nederland. De mussenschutter ontving meerdere doodsbedreigingen. Een populaire dj loofde een beloning uit aan al wie Domino Day zou verstoren.
Verder nog te bezichtigen op de expo: een reeks muizen gevangen in de Nederlandse Kamer, de kanarie van Kollumerzwaag die in mysterieuze omstandigheden zijn kop verloor, de allerlaatste schaamluis, een dwergvleermuis die in 2012 de dood vond in een pak muesli, en de eerste in Nederland gedocumenteerde McFlurry-egel. Hoe die aan zijn einde kwam, ontdek je in het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam.
De beroemde kadavers kan je bezichtigen in de vaste expositie ‘Dode dieren met een verhaal’.