"Niet de gemiddeld warmere temperatuur, maar de toegenomen CO2-concentratie heeft de bloei van talloze planten en bomen in een hogere versnelling geschakeld"
Koolstofdioxide (CO2) heeft pas directe negatieve gevolgen voor onze gezondheid als de concentratie in de lucht hoger ligt dan pakweg 5.000 ppm (deeltjes per miljoen luchtdeeltjes). Een tijdje terug trokken klimaatwetenschappers aan de alarmbel toen de gemiddelde CO2-concentratie de kaap van 400 ppm had overschreden. Voor de rechtstreekse gevolgen van de toegenomen aanwezigheid van het broeikasgas hoeft de mens dus niet meteen te vrezen.
Toch voelen sommige organismen wél dat de lucht rijker is aan CO2 dan vroeger. Zo hebben Amerikaanse biologen ontdekt sommige bomen en planten in tropische streken véél meer bloemen (laten) groeien dan een paar decennia geleden, toen de atmosferische CO2-concentratie nog een stuk lager lag.
De biologen trekken die conclusie na jarenlange monitoring van tropische bossen op het Barro Colorado-eiland, dat middenin het Panamakanaal ligt. De bossen op het eiland staan bekend om de best bestudeerde ter wereld.
Dertig jaar na het begin van de monitorcampagne – het instituut waar de biologen werken doet al sinds 1987 bloementellingen op het eiland – kunnen de onderzoekers er niet omheen: niet de gemiddeld warmere temperatuur, maar de toegenomen CO2-concentratie heeft de bloei van talloze planten en bomen in een hogere versnelling geschakeld. Sinds 1987 is die gemiddelde concentratie met zo’n 40 ppm gestegen.