Mysterie glimmende paddenstoelen opgehelderd
19 maart 2015 door Eos-redactieEen paddenstoelensoort uit Brazilië geeft licht in het donker. Dat trekt insecten aan, zo stelden wetenschappers vast, en daar vaart de schimmel zelf wel bij.
Een paddenstoelensoort uit Brazilië geeft licht in het donker. Dat trekt insecten aan, zo stelden wetenschappers vast, en daar vaart de schimmel zelf wel bij.
Kevers, vliegen, wespen, mieren, … Een legertje insecten komt ‘s nachts af op de glimmend groene gloed van Neonothopanus gardneri, een Braziliaanse paddenstoelensoort. Biologen van Dartmouth College (VS) en de Universiteit van São Paulo (Brazilië) wisten dat te achterhalen door valse paddenstoelen te maken, in te smeren met lijm en de helft ervan met een groene led te verlichten. Ze stelden die fake exemplaren op in het woud waar ook de echte lichtgevende paddenstoelen voorkomen. De exemplaren met de groene led trokken tal van insecten aan, in tegenstelling tot hun donkere tegenhangers.
De wetenschappers ontdekten ook waarom de paddenstoel de beestjes aantrekt: ze verspreiden de sporen van de paddenstoel over de rest van de omgeving, zodat de soort zich kan verspreiden. De onderzoeksresultaten verschenen in het vakblad Current Biology.
Er zijn in de natuur wel meer dieren en planten die licht geven, maar bij paddenstoelen is over dat fenomeen – bioluminescentie geheten – het minst geweten. Van de dik 100.000 bekende paddenstoelensoorten zijn er maar 71 die, zoals N. gardneri, een groene gloed kunnen uitstralen. (adw)