Natuurlijke snelheidslimiet
17 juli 2017 door TGDuitse onderzoekers berekenden de snelheidslimiet voor 474 verschillende dieren. Een verassende conclusie is dat de snelheidslimieten niet al te veel verschillen, of het dier nu loopt, vliegt of zwemt.
De maximumsnelheid die een dier kan bereiken, is afhankelijk van de tijd die dat dier heeft om te versnellen. Deze tijd wordt bepaald door de hoeveelheid witte spiervezels. Dit zijn spiervezels met een eigen energievoorraad, ze hebben voor een korte tijd geen zuurstof nodig. Hoe groter een dier is, hoe meer het van deze spiervezels heeft en hoe langer het kan versnellen.
Toch weten we dat een jachtluipaard veel sneller kan lopen dan een olifant. Dat komt dan weer omdat grotere dieren meer tijd nodig hebben om een bepaalde snelheid te bereiken, omwille van hun massa. Op een bepaald moment overtreft de tijd om een bepaalde snelheid te bereiken de versnellingstijd en kan het dier niet harder meer bewegen. Op die manier ontstaat onderstaande grafiek, waarin een duidelijk verband tussen snelheid en massa te zien is.
Dit nieuw model is op alle soorten dieren van toepassing, hoe het zich ook voortbeweegt. Toch is nog verder onderzoek nodig om dieren van gelijke grootte onderling te vergelijken. Zo zouden volgens het model mensen omwille van hun lichaamsgewicht bij de snelste landdieren moeten behoren, maar daar tippen we lang niet aan.
Bron: Nature ecology & evolution