Dieren zien de wereld anders dan mensen. Dat kon al op foto’s worden vastgelegd, maar een nieuw systeem maakt het ook mogelijk op bewegend beeld.
Credit: Daniel Hanley
Veel dieren hebben andere lichtreceptoren dan de mens, waardoor ze de wereld anders zien. Zo kunnen sommige vogels en honingbijen uv-licht waarnemen, wat mensen niet kunnen. Die verschillende waarnemingen konden al vastgelegd worden met behulp van spectrofotometrie. Maar die techniek kost veel tijd, vereist specifieke belichting en kan geen bewegend beeld vastleggen.
Een internationaal team van onderzoekers programmeerde een nieuwe techniek die dat makkelijker maakt en wel video’s kan opnemen. Het systeem neemt foto’s en video’s op in vier verschillende ‘kleurkanalen’: blauw, rood, groen en uv. Wanneer bekend is over welke lichtreceptoren een dier wel en niet beschikt, kan dit systeem nabootsen hoe een dier de wereld ziet. Uit vergelijkingstesten met spectrofotometrie blijkt dat het systeem 92 procent accuraat is.
Het nieuwe camerasysteem stelt biologen in staat om meer zicht te krijgen op kleurperceptie van dieren en de invloed van natuurlijk licht. De bijbehorende software is bovendien open source, wat betekent dat iedereen kan meehelpen aan de toekomstige ontwikkeling en verbetering ervan.