Oceaanleven Antarctica verzameld in atlas
27 augustus 2014 door Eos-redactieHet meest complete naslagwerk over het oceaanleven rond Antarctica werd deze week voorgesteld op een congres over de Zuidpool. Bij de vele onderzoekers die eraan meeschreven zitten ook verschillende Belgen.
Het meest complete naslagwerk over het oceaanleven rond Antarctica werd deze week voorgesteld op een congres over de Zuidpool. Bij de vele onderzoekers die eraan meeschreven ook verschillende Belgen.
Van eencelligen tot walvissen: meer dan 9.000 soorten staan verzameld in de Biogeographic Atlas of the Southern Ocean Dat is de eerste atlas over het Antarctische zeeleven sinds de American Society of Geography in 1969 de Antarctic Map Folio Series publiceerde. Het werk bevat zowat 100 foto’s en 800 kaarten over de verspreiding van soorten, hun evolutie, de impact van de klimaatopwarming enzovoort.
De onderzoekers hopen dat die brok informatie helpt om de toekomst van de Zuidpool en haar bewoners beter te voorspellen. Zoals bekend warmen de poolgebieden sneller op dan de rest van de planeet. Tegelijk kan de atlas een hulp bieden op het vlak van soort- en gebiedsbescherming, bijvoorbeeld bij het debat of er een zeereservaat moet komen in de open oceaan.
De atlas is het resultaat van een vier jaar durende samenwerking van 147 wetenschappers uit 91 instituten in 22 landen. Ook Nederland en België leverden een bijdrage. Claude De Broyer, bioloog aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, was een van de hoofdredacteurs. ‘Dit is de eerste keer dat alle gegevens van de unieke Antarctische marine biodiversiteit werden bijeengebracht, geanalyseerd en in kaart gebracht door de wetenschappelijke gemeenschap. En dat vanaf het begin van de Antarctische exploratie in de dagen van kapitein Cook.’
De voorstelling van het naslagwerk gebeurde op de Open Science Conference van het internationale Scientific Committee on Antarctic Research in Auckland, Nieuw-Zeeland. (tn)