“Oceaanstofzuiger” gaat al in 2018 plastic ruimen
12 mei 2017 door KVDe jonge Nederlandse milieu-activist Boyan Slat heeft een efficiëntere en goedkopere versie bedacht van zijn systeem om plastic afval uit de oceanen te vissen. Daardoor kan de oceaanstofzuiger twee jaar eerder dan gepland aan de slag.
Boyan Slat, amper 22 jaar, bedacht al in de middelbare school een systeem om de zogenaamde plastic soep in de oceanen aan te pakken. Dankzij een virale internetvideo ontving Slat van enthousiastelingen over de hele wereld de nodige steun en fondsen om zijn plan ook uit te werken.
De installatie bestaat uit twee lange drijvende armen die in de vorm van een V op strategische plekken in zee worden geplaatst. De stroming doet vervolgens het werk. Plastic afval dat in de oceaan rondzwerft, drijft tussen de armen richting de vernauwing in de V-vorm, waar het zich opstapelt en geoogst kan worden. Het opgeviste plastic kan dan aan land gebracht worden om te recycleren.
De eerste tests van het systeem, onder andere in de Noordzee, wezen uit dat het systeem waarbij de armen in de zeebodem verankerd worden duur en moeilijk realiseerbaar is. Daarom verbeterde Slat zijn ontwerp. In plaats van de drijvende armen vast te maken, worden ze enkel vertraagd door enkele ankers. De armen drijven daardoor trager dan het plastic. In plaats van één gigantisch opvangnet, bestaat het verbeterde systeem nu ook uit vele kleinere opvangsystemen.
Het verbeterde ontwerp kan volgens Slat sneller aan de slag. De eerste grote test is gepland voor het einde van 2017. Een paar maanden later moet de stofzuiger al plastic gaan oogsten in de Stille Oceaan, tussen Hawaï en Californië. Dat is 2 jaar sneller dan het aanvankelijke plan.