Ook kevers zijn ervaren bestuivers

22 augustus 2016 door Eos-redactie

Bij bestuivende insecten denken we in de eerste plaats aan bijen. Maar ook kevers kunnen er wat van, en ook hún voorliefde voor stuifmeel gaat ver terug.

Bij bestuivende insecten denken we in de eerste plaats aan bijen. Maar ook kevers kunnen er wat van, en ook hún voorliefde voor stuifmeel gaat ver terug.

Insecten die verlekkerd zijn op nectar en stuifmeel? Bijen natuurlijk, en vlinders. Minder bekend is dat ook sommige kleversoorten stuifmeelkorrels verspreiden – en dus ook helpen bij de bestuiving van planten en bloemen. Nu is er voor het eerst bewijs gevonden dat het voor deze kevers niet om een recent aangeleerd kunstje gaat – integendeel.

Een Amerikaanse entomoloog vond dat bewijs in tweevoud. Hij groef twee klompjes barnsteen (versteende hars) op waarin telkens één kever was opgesloten. Eén klompje vond hij diep in de ondergrond in de Dominicaanse Republiek. Het bleek tussen de 20 en 45 miljoen jaar oud. Het andere groef hij op in Mexico en dateerde van ongeveer dezelfde periode.

Bij beide gefossiliseerde (en dus perfect bewaarde) kevers bleken er stuifmeelkorrels aan hun pootjes of hun monddelen te kleven. In beide gevallen ging het om stuifmeel afkomstig van orchideeën – weliswaar van verschillende soorten.

Bijzonder aan beide vondsten was dat de soorten waartoe de miljoenen jaren oude kevers behoorden vandaag de dag niet bekendstaan om hun voorliefde voor orchideeën – in tegenstelling tot andere moderne soorten. Volgens de entomoloog is dat echter een gevolg van het schuchtere karakter van de beestjes – de bestuiving door kevers is met andere woorden nog niet voldoende nauwkeurig en voorzichtig onderzocht. (sst)

Bron: George Poinar Jr., Oregon State University, VS in American Entomologist