Pizzeria’s vervuilen de lucht in São Paulo

20 juni 2016 door Eos-redactie

Rook van houtovens en barbecues is een belangrijke, maar weinig in het oogspringende oorzaak van luchtvervuiling.

Ondanks haar toonaangevende biobrandstoffenbeleid kampt de grootste stad van Brazilië met hardnekkige luchtvervuiling. Rook van houtovens en barbecues is een belangrijke, maar weinig in het oogspringende oorzaak.

Biobrandstoffen zoals biodiesel (op basis van soja), bio-ethanol (op basis van suikerriet) zijn in de miljoenenstad São Paulo populairder dan gewone benzine en diesel. Dat is een gevolg van het doorgedreven beleid van de stad, die niet alleen haar eigen openbaar vervoer op groene brandstoffen laat rijden maar ook de meer dan tien miljoen inwoners verplicht om zoveel mogelijk ‘bio’ te tanken.

Toch is de luchtvervuiling in São Paulo nog een ernstig probleem. De situatie is er bijvoorbeeld erger dan in Londen of New Delhi. Natuurlijk is de hoofdoorzaak nog altijd het enorme aantal auto’s dat dagelijks door de stad rijdt. Maar een internationaal onderzoek brengt nu nog een andere, minder in het zicht springende oorzaak voor het voetlicht: pizzeria’s en steakrestaurants. Die verbranden immers massaal veel hout en houtskool, waardoor aanzienlijke hoeveelheden roet en fijn stof in de lucht van de Braziliaanse megalopolis worden gepompt.

Hoewel feijoada (een stoofpotje van bonen en vlees) doorgaat als het nationale gerecht van Brazilië, zijn de inwoners van São Paulo ook tuk op pizza. De stad herbergt meer dan 8.000 pizzeria’s, die samen elke dag meer dan een miljoen pizza’s produceren. Die worden meestal klaargemaakt in houtovens. Daarnaast zijn Brazilianen ook gek op gegrild vlees, waarbij heel vaak gebruik gemaakt wordt van barbecues met houtskool. De onderzoekers achter de studie berekenden dat er elke maand in São Paulo een equivalent van 7,5 hectare aan (eucalyptus)bos wordt opgebrand. Dat zou de verminderde uistoot dankzij het biobrandstoffenbeleid volledig tenietdoen. (sst)