Boekrecensie

Reptielen: onbekend is onbemind

30 mei 2022 door IB

Er moet dringend iets veranderen aan het negatieve beeld dat mensen hebben van reptielen. Het boek Het fascinerende leven van reptielen van Sterrin Smalbrugge draagt daaraan bij.

‘Waar je van houdt, dat wil je beschermen.’ Dat is het devies van ecoloog en herpetoloog Sterrin Smalbrugge. Ze stelt vast dat reptielen nog steeds een ondergeschoven kindje zijn bij het brede publiek. Om die fascinerende groep dieren in een beter daglicht te stellen, schreef ze al twee kinderboeken, verschijnt ze op de Nederlandse televisie en vlogt ze voor National Geographic Junior. Nu is haar eerste boek voor volwassenen uit.

In elf hoofdstukken met elk een ander thema opent Smalbrugge ons de ogen voor het fascinerende leven van reptielen. Dat veel slangen voor hun jongen zorgen, het gilamonster ondanks zijn imponerende naam eerder schuw van aard is en dat krokodillen spelen, zijn voorbeelden van de vele weetjes in het boek. Ook stelt ze duidelijk waarom reptielen belangrijk zijn voor onze planeet.

De herpetoloog verwijst vaak naar interessante wetenschappelijke studies, die ook allemaal netjes achteraan in de bibliografie staan. Extra punten krijgt ze omdat ze de Latijnse namen van de diersoorten vermeldt, want dat is de enige manier om de meer exotische reptielen in het boek terug te vinden op het internet.

Mij bracht Het fascinerende leven van reptielen alleszins veel nieuws bij, en met de meer recente wetenschappelijke ontdekkingen kon Smallbrugge zelfs de amfibieën- en reptielenfan in huis verrassen. Al is haar boek dus duidelijk niet bedoeld voor mensen die zich al hun hele leven met die dieren bezighouden, maar voor de vele, vele anderen, die bijvoorbeeld denken dat slangen een slijmerige huid hebben, en dat ze voornamelijk mensen eten.