Roofdieren doorzien camouflage
10 september 2013 door Eos-redactieVeel dieren camoufleren zich om hongerige roofdieren te misleiden. Maar roofdieren doorzien die camouflage mettertijd, zegt een Britse studie.
Veel dieren camoufleren zich om hongerige roofdieren te misleiden. Maar roofdieren doorzien die camouflage mettertijd, zegt een Britse studie.
Dieren gebruiken twee technieken om zich onzichtbaar te maken. Ze passen de lichaamskleur aan de omgeving aan. Nadeel is dat de contouren van het lijf altijd zichtbaar blijven. Daarom kozen sommige dieren voor een andere camouflage. De markeringen op hun lichaam vallen wel meer op maar breken ook het lichaam waardoor de contouren minder opvallen.
Maar roofdieren kunnen leren bepaalde vormen en kleuren te herkennen. Hoe snel ze dat doen, gingen biologen van de universiteiten van Exeter en Cambridge na. Ze publiceerden er deze week over in PLOS ONE.
‘Het is de eerste keer dat er gekeken werd naar hoe roofdieren camouflage leren herkennen’, vertelt hoofdonderzoeker Jolyon Troscianko van University of Exeter. ‘We hebben grote verschillen ontdekt in hoe roofdieren verschillende camouflagetechnieken leren herkennen.’
De onderzoekers keken hoe snel menselijke proefpersonen gesimuleerde motten – gevlekte driehoekjes in verschillende patronen – herkenden op een foto van een eikenbast. Ze moesten de motten aantikken op een touchscreen. Bij elke beurt hadden de driehoekjes verschillende kleuren, terwijl de achtergrond steeds dezelfde bleef.
De onderzoekers vonden dat proefpersonen (en dus wellicht ook roofdieren) aanvankelijk meer om de tuin werden geleid door de maskering van de contouren, maar dat ze die truc mettertijd sneller leerden te doorzien dan de verkleuring naargelang de achtergrond. De beste camouflage is beide technieken combineren. (eb)