Sara Vicca wint Eos Pipet 2014

11 december 2014 door Eos-redactie

Biologe Sara Vicca van de Universiteit Antwerpen wint de Eos Pipet 2014 voor haar onderzoek naar de koolstofopslag in bossen. Jelle Hofman kreeg de publieksprijs voor zijn citizen science project "Airbezen".

Een jury van wetenschapsjournalisten, onder leiding van prof. Jean Paul Van Bendegem, was onder de indruk van Vicca’s onderzoek naar de mondiale koolstofcyclus. ‘Dergelijk onderzoek, dat bijdraagt tot een beter begrip van de koolstofcyclus, is van globaal belang’, aldus de jury.

Elk jaar stoten we zo’n 36 miljard ton CO2 of 10 miljard ton koolstof uit. Dat de concentratie CO2 in de atmosfeer niet razendsnel stijgt, hebben we te danken aan de oceanen en landplanten die een deel van die koolstof absorberen – respectievelijk 2 en 2,5 à 3 miljard ton. Maar in onze kennis over de koolstofcyclus zitten nog gaten, en die moet worden gedicht als we de toekomst nauwkeuriger willen kunnen voorspellen.

Staatssecretaris voor wetenschapsbeleid Elke Sleurs feliciteert Sara Vicca.

In het vakblad Nature Climate Change toonde Vicca aan dat niet enkel fotosynthese maar ook voedingsstoffen in de bodem bepalen hoeveel koolstof bossen opslaan. Om die koolstofopslag preciezer te bepalen, zouden modellen daar rekening moeten mee houden. De huidige klimaatmodellen zijn ook niet goed in het simuleren van extreem weer. In Nature wezen Vicca en haar collega’s op de impact van extreem weer: stormen en droogte zorgen ervoor dat ecosystemen op het land minder koolstof kunnen opnemen, waardoor de klimaatverandering versnelt.

 

Publieksprijs voor Jelle Hofman

De lezers van Eos konden op deze website hun favoriet kiezen uit de vijf finalisten. Jelle Hofman (Departement Bio-ingenieurswetenschappen, Universiteit Antwerpen) kwam als winnaar uit de bus. Jelle schakelde ruim duizend Antwerpenaren en evenveel aardbeiplantjes in om fijn stof te meten.

De andere genomineerden waren bioloog Wouter De Haes (KU Leuven), die onderzoekt of metformine, wereldwijd het meest gebruikte antidiabetesmedicijn, ons leven kan verlengen. Taalkundige Mike Kestemont (Universiteit Antwerpen) onthult met de hulp van een computerprogramma de auteurs van middeleeuwse teksten. En Annette Van Oystaeyen (KU Leuven, BioBest) onderzoekt welke rol geurstoffen spelen bij bijen.

De laureaten voor de Eos Pipet, van links naar rechts Sara Vicca, Jelle Hofman, Mike Kestemont, Annette Van Oystaeyen en Wouter De Haes.