We vinden het normaal dat er perfect drinkbaar water uit de kraan komt, maar dat is het niet. Enkel een grondige zuivering vooraf garandeert voldoende kwaliteit.
Met de sponsoring van twee natuurherstelprojecten in Vlaanderen wil Coca-Cola jaarlijks 388 miljoen liter water aan de natuur teruggeven. Dat is bijna evenveel als de helft van de dranken die het bedrijf, eigenaar van onder meer Chaudfontaine, aan de man brengt in België en Luxemburg. De door Natuurpunt beheerde natuurgebieden Het Stappersven (Kalmthout) en de Demervallei houden het regenwater langer vast en vullen zo de drinkwaterreserves aan.
Dat de Coca-Cola Company met zijn steun voor die projecten ‘water replenishment’ hoog in het vaandel draagt, klinkt logisch. Net als voor andere voedingsbedrijven is het kostbare water dat in buffers in de grond opgeslagen zit zijn belangrijkste grondstof.
We vinden het normaal dat er perfect drinkbaar water uit de kraan komt, maar dat is het niet. Enkel een grondige zuivering vooraf garandeert voldoende kwaliteit. De mestplannen in de jaren 1990 konden de hoeveelheden stikstof en fosfaten in het oppervlaktewater enigszins terugdringen, maar sindsdien duiken er geregeld nieuwe vervuilingen op.
In Nederland loosde chemiebedrijf Chemours vorig jaar chemische stoffen als bijproduct van een nieuwe technologie. Later werden residu’s in het drinkwater aangetroffen. In België komt ‘rioolprofessor’ Alexander van Nuijs geregeld met nieuwe meetresultaten van medicijnen en drugs in het afvalwater naar buiten. Waterbedrijven zijn vragende partij voor nieuwe normen en een betere controle. In de nieuwste Eos lees je welke nieuwe technologieën ze ter beschikking hebben.
De toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen is een van de duurzame-ontwikkelingsdoelen die de VN tegen 2030 willen realiseren. Ecologische duurzaamheid moet een onderdeel van een nieuwe, wereldwijde moraal zijn. Maar daarvoor zijn we gewoon met te veel op deze planeet, stelt bio-antropoloog Robert Cliquet vast. Grote wetenschappelijke doorbraken zullen niet verhelpen dat de ruimte op aarde beperkt blijft. De oplossing is radicaal: ‘We moeten ingrijpen in onze eigen evolutie.’