Infografiek

Van vacuümtoilet tot kunstmestvervanger: zo kan je ontlasting duurzaam hergebruikt worden

Het gebruik van kunstmest zoveel mogelijk verminderen: dat is het doel van een recyclageproject aan de Wageningen Universiteit & Research (WUR). Door menselijke ontlasting in te passen in ons voedselsysteem kunnen we kringlooplandbouw tot stand brengen.

Onze urine en uitwerpselen vormen een bron van voedingsstoffen zoals stikstof, fosfaat en kalium, die via het toilet en riool verloren gaan in de slibverbrandingsoven of in het oppervlaktewater terechtkomen. Door deze kostbare stoffen te hergebruiken, kunnen we de landbouw duurzamer maken. En als we onze ontlasting omzetten in biogas, kunnen we dat gebruiken om onze huizen te verwarmen. Volgens de Wageningse onderzoeker Kimo van Dijk, die betrokken is bij het recyclageproject KNAP (Kringloopsluiting van Nutriënten uit Afvalwater en Proceswater), is een rioolwaterzuiveringsinstallatie niet in staat alle nuttige voedingsstoffen (o.a. stikstof) terug te winnen. Dat begint bij de bron: thuis, op de wc. Met name door toiletwater gescheiden te houden van overige afvalwaterstromen en het vervolgens in, bijvoorbeeld, een wijkinstallatie te zuiveren en te behandelen. Zo kan onze ontlasting worden verwerkt tot biogas, organische meststoffen en compost. Dankzij circulaire sanitatie, met vacuümtoiletten en (her)gebruik van behandeld water, is het mogelijk water en energie te besparen.

Van Dijks collega, emeritus hoogleraar nieuwe sanitatie Grietje Zeeman (WUR), berekende dat een hectare tuinbouwkassen kan draaien op de ontlasting van honderd huishoudens. De groente die in deze kassen wordt geteeld, is voldoende voor duizend huishoudens. Als menselijke ontlasting door bacteriën in een geavanceerde reactor wordt omgezet in biogas, is het volgens Zeeman denkbaar dat het zou worden gebruikt om onze fornuizen, mits een aanpassing, van duurzame energie te voorzien. Een gezin van vier personen produceert voldoende om alle dagen in maaltijden te voorzien.

Scroll door naar beneden om de volledige infographic te bekijken.

Meer info? Kijk op wur.nl/knap