Waterkrachtcentrales verlagen biodiversiteit
06 juli 2015 door Eos-redactieEen onderzoek laat zien dat waterkrachtcentrales verre van milieuvriendelijk zijn; ze zijn funest voor de biodiversiteit.
Waterkrachtcentrales worden wereldwijd gezien als duurzame hernieuwbare energiebron en dus gunstig voor het milieu. Maar een onderzoek van de universiteit van East Anglia (VK) laat zien dat deze bouwwerken verre van milieuvriendelijk zijn; ze zijn funest voor de biodiversiteit.
De biologen deden onderzoek naar het effect van de Balbina-dam in Brazilië. Deze stuwdam creëerde een van ‘s werelds grootste stuwmeren met daarin ruim drieduizend geïsoleerde boseilanden. 'Eerdere studies toonden al aan dat visstanden kelderden na de aanleg van stuwdammen. Onze studie voegt daar aan toe dat ook de biodiversiteit een hoge prijs betaalt', zegt projectleider Maira Benchimol.
Haar team keek naar het leven op 37 eilanden. De achteruitgang van de boskwaliteit werd onder meer bekeken vanuit de lucht door satellietopnames. 'Slechts eilanden groter dan 475 hectare bevatten nog een gezonde gemeenschap van zoogdieren, schildpadden en vogels. Dat is minder dan 1 procent van alle eilanden', zegt Benchimol.
Niet alleen de omvang telt. Ook bosbranden deden hun vernietigende werk op de eilanden die te klein zijn om te herstellen. Van de 124.000 populaties wild op de eilanden van de kunstmatige archipel is na de aanleg van de dam (26 jaar terug) al 70 procent uitgestorven. 'Bouwers van megastructuren moeten daar voortaan rekening mee houden, als ze in tropische bossen nieuwe stuwdammen aanleggen.' (pdj)