De tijgermug, een invasieve soort die ziektes kan overdragen, vormt een groeiend probleem in België. Onderzoekers ontdekten dat inheemse waterroofkevers effectieve jagers zijn op tijgermuglarven. Dit biedt een milieuvriendelijk alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen.
Waterroofkevers jagen actief op muggenlarven en kunnen worden ingezet door hun leefomgeving geschikt te maken of door ze te kweken en uit te zetten in risicogebieden. Omdat de kevers meerdere jaren overleven, is herhaalde uitzet niet nodig. 'Uit ons experiment met dertig soorten inheemse waterroofkevers blijkt dat de gewone snelzwemmer (Agabus bipustulatus) de beste jager is op tijgermuglarven,' vertelt Adwine Vanslembrouck, doctoraatsonderzoeker aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) en de UAntwerpen. 'Deze inheemse kever heeft niet alleen een voorkeur voor tijgermuglarven, maar verspreidt zich ook gemakkelijk naar verborgen broedplaatsen. Dit maakt de waterroofkever een ideale kandidaat voor het bestrijden van muggen in afgelegen of onopgemerkte plekken.'
Hoewel de kevers de tijgermug niet volledig uitroeien, kunnen ze een belangrijke rol spelen in een bredere aanpak. De wetenschappers gaan nu verder onderzoeken hoe de waterroofkevers zich in de natuur gedragen, welke prooien ze nog vangen en in welke mate ze op grote schaal gekweekt kunnen worden.
Waarom is de tijgermug een probleem?
De tijgermug is een belangrijke overdrager van virussen die tropische ziektes zoals chikunguya, dengue en zika veroorzaken. In België was het lange tijd een ‘ver-van-ons-bed-mug’, maar sinds 2013 wordt de mug hier steeds meer waargenomen. De muggen reizen als verstekelingen mee op vliegtuigen, in wagens die uit Zuid-Europa naar hier rijden of via geïmporteerde tropische planten. Vorig jaar bleek ook dat de muggen tegen de verwachting in toch in België kunnen overwinteren.
Voor de duidelijkheid: de tijgermuggen die nu in België leven, zijn niet besmet, ze verspreiden op dit moment dus geen virussen. Als ze zich hier echt vestigen, kunnen ze wel virussen opnemen bij mensen die met een virusinfectie terugkeren uit een tropisch land, en die dan verder verspreiden. Daarom doen wetenschappers er alles aan doen om de opkomst van de tijgermug af te remmen (volledig stoppen is vermoedelijk geen optie meer).