Wereld wordt dodelijk warm

Een derde van de wereldbevolking is minstens 3 weken per jaar aan dodelijk weer blootgesteld. Tegen 2100 is dat zowat de helft van de bevolking, schrijven wetenschappers in Nature.

De ideale lichaamstemperatuur voor een mens ligt rond de 37°C, maar we krijgen het al bij veel lagere temperaturen te warm. Dat komt omdat ons lichaam zelf warmte produceert, en hoe warmer de ons omgevende lucht, hoe moeilijker we die warmte kwijtraken. Vervelender nog is het als de lucht ook erg vochtig is, want dan verdampt ons zweet veel trager, en koelen we minder snel af.

Hoge temperaturen zijn dus levensgevaarlijk: ze verstoren onze stofwisseling en kunnen ons ernstig ziek maken. Helaas vallen er daardoor bij elke hittegolf doden – in ons land meer dan 2000 tijdens de zomer van 2003 (in Parijs zelfs bijna 5000), meer dan 10.000 in Moskou in 2010. Wetenschappers beschreven in de laatste 35 jaar meer dan 780 dodelijke hittegolven in 36 landen.

Op basis van die gegevens berekende een internationaal team van onderzoekers in vakblad Nature de drempel waarbij de combinatie van temperatuur en luchtvochtigheid doden eist – bij een luchtvochtigheid van 75%, het Belgische gemiddelde in juli en augustus, ligt die drempel rond de 30°C. Let wel: het gaat hier om gemiddeld 30°C over een periode van 24 uur, wat anders dus dan de maxima in het weerbericht.

Een derde van de wereldbevolking blijkt nu al minstens 3 weken per jaar aan dat dodelijke weer blootgesteld. Zelfs als we onze CO2-uitstoot drastisch doen inkrimpen wordt dat in 2100 zowat de helft van de bevolking, aldus het artikel. Doen we voort zoals we bezig zijn, dan zijn zelfs drie mensen op vier in gevaar. In veel tropische landen dreigt dan een heel jaar lang dodelijk weer.