Zo eet ook je kat duurzaam

In het kort

Er zijn 2,2 miljoen katten in België

Een kat eet gemiddeld 1.550 blikken voer tijdens haar leven

Het beste voor het milieu is geen kat hebben. Als je niet zonder kan, kan je duurzaam kattenvoer serveren

Het beste voor het milieu is geen kat te hebben. Als je niet zonder kan, kan je haar een duurzaam dieet voorschotelen.

Waaruit bestaat kattenvoer?

Vlees of vis
Slechts 5 procent of minder van het product is het soort vlees (rund, kalkoen) of vis (tonijn, zalm) dat op de verpakking staat. De rest zijn delen van allerlei dieren, die mensen niet willen eten.

Groenten
De kat is een echte vleeseter. De granen, groente en kruiden in het voer zijn overbodig.

Water en meel
Om blikvoer smeuïg te maken gaat er water bij. Bloem dient als bindmiddel.

Suiker
Fabrikanten voegen vaak suiker toe aan kattenvoer. Niet voor de smaak, want katten proeven geen suiker, maar om de kleur te verbeteren.

Supplementen
In de natuur eten katten muizen, vogels en andere kleine dieren met huid en haar op. Daarin zitten allerlei voedingsstoffen. Die worden bij brokken en blikken gevoegd.

Brok of blik?

Droog- en natvoer zijn beide geschikt als totaalvoeding voor je kat. Het voer moet veel vocht, vetten (10-25%) en eiwitten bevatten. In de eiwitsamenstelling zijn vooral de aminozuren taurine en methionine belangrijk. Een tekort aan taurine kan op de lange termijn leiden tot blindheid en hartfalen. Omdat in brokken nauwelijks vocht zit, moet je kat wel extra kunnen drinken.

Productie

Vlees en vis komen vers of bevroren de fabriek binnen. De stukken gaan via een lopende band naar bakken, waar ze een eigen smaak krijgen. Een machine mengt vlees of vis, bloem, water, vitamines, mineralen en karamel (suiker).

279 miljoen euro gaven Belgen in 2014 uit aan kattenvoer

Voor natvoer gaat het kattenvoermengsel in lange slierten door een stoomtunnel, waar het gaart. Vervolgens hakt een machine de slierten in kleine brokjes. De brokjes gaan met gelei of saus erbij in de verpakking. Een grote oven van 170 graden Celsius, doodt alle bacteriën en in diezelfde ruimte worden de blikken vacuüm dichtgemaakt. Droge brokken gaan de oven in, eventueel met een laagje smaakversterker, waarna
ze in karton verpakt worden.

Herkomst

Onder andere Rendac haalt met vrachtwagens dierlijk restafval op bij de slachterijen. Alleen het restafval dat geschikt is voor menselijke consumptie verwerken fabrikanten in kattenvoer. Ook bij vis gaat het restafval dat overblijft na het schoonmaken in kattenvoer.

Verpakking

Door de verhouding product- en verpakkingsgewicht komt een groot blik, met meerdere porties, uit de bus als meest duurzame verpakking. Het materiaal is goed te recycleren: Belgen recycleren 97,8 procent en Nederlanders 93 procent van het metalen verpakkingsafval. Dat geldt ook voor de kartonnen zak van brokken, die kan bij het oud papier.

Producenten

Marktleiders in de diervoedingsindustrie zijn de multinational Mars (Whiskas, Sheba, Kitekat, Pedigree, Cesar, Frolic en Royal Canin) en Nestlé (Gourmet, Friskies, Felix, Purina). Samen maken zij ongeveer de helft van alle diervoeding wereldwijd.

Melk?

Een schoteltje melk is geen goed idee. Na het spenen worden katten lactose-intolerant en krijgen ze diarree van melk.

Bio-kattenvoer

Je kat vegetarisch laten eten om het milieu te ontlasten is geen goed idee. Een kat eet nu eenmaal vlees. Plantaardige producten als groenten, fruit en granen kan je beter voor menselijke consumptie gebruiken. Bovendien is het vlees in kattenvoer relatief milieuvriendelijk, omdat het resten zijn van dieren die wij niet willen eten.

Steeds meer kattenvoer wordt per portie verpakt in kuipjes. Die kan je niet recycleren omdat er zowel plastic als metaal in zit. Je kiest beter voor een grote verpakking van blik of karton. Zorg vooral dat je kat alles opeet, zodat je geen voedsel verspilt.

Wil je jouw kat zelf vlees of vis geven, informeer dan bij de dierenarts welke soort je het beste kiest, of het rauw of gekookt moet zijn en hoe je het dieet aanvult met alle essentiële voedingsstoffen.

Het merk Yarra gebruikt MSC-gecertificeerde vis en biologisch vlees in zijn kattenvoer. De reguliere merken houden weinig rekening met dierenwelzijn en duurzame visvangst. 

Voor dit duurzaamheidsrapport raadpleegden we: FOD Economie, Fost Plus, OVAM, Test-Aankoop, Consumentenbond, MilieuCentraal, NVWA, Ulphard Thoden van Velzen (Wageningen UR), Wouter Hendriks, hoogleraar Diervoeding (Universiteit Wageningen en Utrecht)


Gerelateerde artikels

Het groene goud van de toekomst
Dit is een artikel van: Wetenschap Uitgedokterd

Het groene goud van de toekomst

Waarom noemen wetenschappers microalgen wel eens 'het groene goud'? Wel, naast biobrandstoffen en astronautenvoeding kan je er ook zonnecrème mee maken. Zo bevatten deze kleine algen bevatten die hen beschermen tegen zonlicht, wat ook voor de mens van pas kan komen. Helaas maken ze van nature te weinig van die stofjes aan. Elke Vereecke (ILVO - UGent - FWO) onderzoekt hoe we microalgen kunnen telen boordevol van die zonlichtwerende stofjes. Ontdek in deze video hoe ze dat doet!

Drinkwaterbronnen aan de monitor
Dit is een artikel van: Wetenschap Uitgedokterd

Drinkwaterbronnen aan de monitor

Uit onze kranen stroomt schoon en drinkbaar water, maar waar komt dat eigenlijk vandaan?

"In Vlaanderen winnen we ons drinkwater uit diverse ruwwaterbronnen, zoals ondergrondse reserves, kanalen en rivieren. Dit water wordt vervolgens grondig gezuiverd door drinkwatermaatschappijen, zodat het veilig is voor consumptie," legt VITO-onderzoeker Joni Dehaspe uit. "Wij monitoren de kwaliteit van de ruwwaterbronnen continu met sensoren. Zo kunnen we bij ernstige vervuiling, zoals een lozing door een bedrijf, snel ingrijpen. Dankzij geavanceerde computermodellen kunnen we zelfs voorspellingen doen over de gevolgen van vervuiling of langdurige droogte. Zo beheren en beschermen we onze kostbare watervoorraden met behulp van sensoren en data."