Bijna-doodervaringen, oeroude druppels en een wolvenpoot: meest gelezen artikels van deze zomer
01 september 2014 door Eos-redactieOm weer helemaal mee te zijn met het recente wetenschapsnieuws lijsten we voor u de meest gelezen websitestukken van deze zomer op.
Laten we hopen dat u de afgelopen maanden niet teveel tijd achter een computerscherm moest doorbrengen en dus kon genieten van een deugddoende zomervakantie. Om weer helemaal mee te zijn met het recente wetenschapsnieuws lijsten we voor u de meest gelezen websitestukken van deze zomer op.
Kan dieet autisme voorkomen?
Kinderen met autisme hebben relatief vaak darmproblemen, maar of er sprake is van een relatie tussen de darmen en de hersenen bij autisme, was tot nog toe onduidelijk. Uit promotieonderzoek van Caroline de Theije van de Universiteit Utrecht blijkt dat er wel degelijk een overtuigend verband bestaat tussen darmproblemen en afwijkingen in de hersenen.
Is koffie gezond? Vijf feiten en fabels
Een op de twee westerlingen begint z’n dag met een kop koffie. Houdt dat ons echt wakker? En wat zijn de nadelen? Vijf feiten en fabels over ons ‘bakje troost’.
Wat is ebola, en hoe gevaarlijk is het virus?
West-Afrika wordt getroffen door de grootste ebola-uitbraak in de geschiedenis. Wat is ebola eigenlijk, en hoe groot is het risico op een wereldwijde uitbraak? Er is ook een dossier over ebola.
'Doodgaan voelt best prettig'
Neuroloog Steven Laureys van de Université de Liège, specialist in de behandeling van coma, verzamelde bij zijn patiënten genoeg bijna-doodervaringen om uitgebreid wetenschappelijk onderzoek te voeren.
Oeroude waterdruppels onthullen donker leven
In Canadese mijnen is drie kilometer diep miljarden jaren oud water gevonden. De levenskrachtigheid ervan maakt buitenaards leven een stuk waarschijnlijker.
Werken is voor de dommen
Werken is voor de dommen, dat wisten de Griekse filosofen al. Ontstonden de geniaalste ideeën niet tijdens het lanterfanten?
Neonicotinoïden: supergif voor landbouwleven
Bijen, vlinders, vissen, amfibieën en insectenetende vogels, ze lijden allen onder het gebruik van neonicotinoïden, een klasse van populaire pesticiden. Wetenschappers dringen aan op een verbod, of op zijn minst een meer gecontroleerd gebruik.
Nieuw virus woont wellicht ook in uw buik
Een internationaal team wetenschappers ontdekte het nieuwe virus toen ze de darmflora van twaalf proefpersonen onder de loep namen. Zo wilden ze op basis van DNA-analyse bacteriën en virussen in de darmen identificeren. De onderzoekers stuitten op een stukje viraal DNA dat bij alle proefpersonen voorkwam, maar niet terug te vinden was in een databank met bekende virussen.
Is deze poot van de allerlaatste Vlaamse wolf?
Wolven zijn er niet meer in Vlaanderen, ze zijn verdwenen zonder veel sporen na te laten. Historische teksten vermelden het dier tot in recente tijden, maar zelfs van die laatste rovers bleef niets tastbaars over. In tegenstelling tot de laatste Ardense dieren is er van de Vlaamse wolf geen opgezet exemplaar bekend, geen huid of schedel, in een of andere natuurhistorische verzameling. Of toch wel?
Eos Wetenschapsquiz
In juli kwam ook onze tweede grote online wetenschapsquiz online. Hoe goed volgt u het wetenschapsnieuws? En wat weet u nog van de lessen biologie, geschiedenis of fysica? Test het hier uit.
Meer wetenschapsnieuws in ons gratis Eos Weekblad op tablet: