Bloeddruppel verraadt tijdstip misdaad
18 januari 2016 door Eos-redactieDankzij deze techniek kunnen onder meer alibi’s beter worden gecontroleerd.
Rotterdamse wetenschappers ontwikkelden een manier die rechercheurs helpt te achterhalen wanneer een misdaad plaatsvond. Het enige dat ze nodig hebben is een druppel bloed op de plaats delict.
Dankzij deze techniek kunnen onder meer alibi’s beter worden gecontroleerd. Ook kan hiermee het tijdstip van iemands overlijden worden vastgesteld. De bevindingen zijn gerapporteerd in het vakblad Forensic Science International: Genetics.
Bedenker Manfred Kayser, moleculair bioloog aan de Erasmus Universiteit, kijkt naar de gehaltes van het stresshormoon cortisol, het slaaphormoon melatonine en drie signaalstofjes (merkers) die gelinkt zijn aan het bioritme. Met deze test is de ‘bloedtijd’ af te lezen op acht uur nauwkeurig. Het bloedmonster verraadt of het bloed in de nacht, in de ochtend of in de middag is achtergelaten. De nieuwe methode levert 75 tot 80 procent een correct antwoord, zo blijkt uit onderzoek bij elf vrijwilligers die 36 uur lang elke twee uur bloed afstonden. Door nog meer signaalstoffen te vinden die achter het bioritme schuilen, kan de methode nauwkeuriger worden, vermoedt Kayser.
In het lichaam schommelen hormoonspiegels en concentraties de hele dag op en neer. Dat is geregeld door het licht dat via onze ogen ons lichaam binnenvalt en door onze biologische klok. Enige probleem dat Kayser kan bedenken is een verdachte met een jetlag na een verblijf in een andere tijdzone. (PdJ)