Celbioloog sjoemelde met afbeeldingen
25 februari 2014 door AEen oud-medewerker van de Universiteit Utrecht heeft zich schuldig gemaakt aan wetenschapsfraude. Hij heeft gegevens gefabriceerd en die gepresenteerd als werkelijke onderzoeksbevindingen.
Een oud-medewerker van de Universiteit Utrecht heeft zich schuldig gemaakt aan wetenschapsfraude. Hij heeft gegevens gefabriceerd en die gepresenteerd als werkelijke onderzoeksbevindingen.
De universiteit spreekt vandaag in een verklaring van onregelmatigheden in afbeeldingen in onder andere publicaties in de wetenschappelijke tijdschriften Nature en Cell. 'Wat hij gedaan heeft, mag niet volgens de richtlijnen van de betreffende tijdschriften. Dat is onacceptabel', lichtte een woordvoerster van de Universiteit Utrecht dinsdag toe.
In vier artikelen zou moleculair celbioloog Pankaj Dhonukshe figuren bewust gemanipuleerd hebben. De co-auteurs van de celbioloog treffen volgens de universiteit geen blaam.
Een commissie die naar het werk van de wetenschapper heeft gekeken, concludeert dat er sprake is van schending van de wetenschappelijke integriteit. Omdat de man niet meer in dienst is van de universiteit, kunnen er geen sancties worden opgelegd, aldus een woordvoerster dinsdag.
Dhonukshe laat weten ,,ernstig bezwaar'' te maken tegen het oordeel van de universiteit. 'Ik erken en betreur dat er fouten zijn geslopen in enkele van de 180 illustraties bij het artikel in Nature', stelt hij in een schriftelijke reactie. 'Die fouten laten het onderzoek en de uitkomsten daarvan evenwel onverlet.'
'Ik ging er niet van uit dat details in de presentatie van het onderzoek net zo cruciaal zouden zijn als de bevindingen van het onderzoek zelf', voegt hij daaraan toe. 'Ik heb daarvan geleerd dat presentatie ook belangrijk is, naast de inhoud. Ik zal dat vanaf nu hanteren in mijn perceptie van wetenschap en presentatie van mijn onderzoeken.'
Dhonukshe heeft het over procedurele fouten in het onderzoek. Hij stelt ook dat het oordeel gebaseerd is op een aanname en niet op feiten.