Doorkijkmuis

05 augustus 2014 door Eos-redactie

Door bij een dode muis een detergent in te spuiten, hebben Amerikaanse onderzoekers het volledige lichaam doorzichtig gemaakt.

Door bij een dode muis een detergent in te spuiten, hebben Amerikaanse onderzoekers het volledige lichaam doorzichtig gemaakt.

Om de organen van muizen in beeld te brengen, voeren onderzoekers gewoonlijk dissecties uit. Daarbij snijden ze ‘reepjes’ uit de organen, die ze vervolgens in beeld brengen aan de hand van 3D-computermodellen. Een proces dat vanzelfsprekend erg tijdrovend is.

Een betere oplossing is om het lichaam van het organisme doorzichtig te maken. Wetenschappers waren er in het verleden al in geslaagd om een muizenbrein transparant te maken met behulp van formaldehyde, een transparante gel en elektriciteit. Die methode werkt echter niet bij andere organen, omdat de lipiden dan mee verdwijnen, terwijl die de organen juist vormgeven.

Dat euvel hebben onderzoekers van het California Institute of Technology nu weten te omzeilen. Eerst stropen ze de huid van de muis af, waarna ze, ter vervanging van de elektriciteit, een soort detergent in de bloedsomloop spuiten. Dat veroorzaakt weliswaar een lichte zwelling, maar die vangen de botten en spieren van het dier netjes op. Fluorescente chemicaliën zorgen er ten slotte voor dat bepaalde celgebieden, zoals de nier- of darmcellen, volledig zichtbaar worden. Het resultaat is indrukwekkend maar – mag het gezegd – ook vrij luguber.

De onderzoekers hebben hun nieuwe techniek inmiddels ook uitgetest op menselijk celweefsel. Zo konden ze de cellen blootleggen van huidkankerweefsel. De resultaten van hun onderzoek zijn gepubliceerd in het vakblad Cell. (adw)