Een op de vijf Vlamingen vindt mens niet verantwoordelijk voor klimaatverandering
20 november 2013 door Eos-redactieDat is een van de opvallendste resultaten van een enquête die Eos liet uitvoeren.
Een op de vijf Vlamingen vindt mens niet verantwoordelijk voor klimaatverandering. Dat is een van de opvallendste resultaten van een enquête die Eos liet uitvoeren. Nog meer conclusies: DNA-analyse zal ons leven veranderen; robottechnologie niet. En overbevolking noemen we de grootste bedreiging voor onze toekomst.
Naar aanleiding van zijn dertigste verjaardag bevroeg Eos voor de derde keer zijn lezers, en voor de tweede keer een representatief staal van de Vlaamse bevolking over wetenschap en technologie. We zetten de opvallendste resultaten op een rijtje. Alle resultaten leest u in het jubileumnummer van Eos, dat vanaf donderdag 21 november in de winkel ligt.
Verkeer
Hoe ontwarren we de verkeersknoop? Net geen negen op de tien Vlamingen rekenen in de eerste plaats op een mentaliteitswijziging . In 2003 was dat nog maar 74%. Ook slimme technologie kan ons leed verzachten, menen acht op de tien Vlamingen. Veel minder kijken we naar de overheid om dit probleem op te lossen: ongeveer de helft van de Vlamingen is tegen maatregelen zoals een kilometerheffing om het verkeer in te perken.
Klimaat
Slechts drie op de tien Vlamingen zien de mens als belangrijkste verantwoordelijke voor de klimaatverandering. 19% vindt zelfs dat de mens geen enkele schuld treft – onder 55-plussers is dat zelfs ruim 30%.
Dat betekent niet dat we geen actie ondernemen voor klimaat of milieu. Negen op de tien Vlamingen kopen op zijn minst af en toe lokale of seizoensproducenten om die reden. Daarna volgen het inruilen van de auto voor een milieuvriendelijker alternatief (78%), minder vlees of vis eten (62%) en tweedehands producten kopen (51%). Net niet de helft van de Vlamingen deed al aanpassingen aan zijn huis, zoals het plaatsen van zonnepanelen, dubbel glas of isolatie, nog eens 19% is het van plan. Vrouwen en 55-plussers doen over het algemeen meer voor het milieu dan mannen en jongeren. Vooral als het over voeding gaat. Zeven op de tien vrouwen eten af en toe vegetarisch, tegenover de helft van de mannen. Ook jongeren zijn hardnekkige vleeseters: 46% eet nooit vegetarisch.
Zijn wetenschappers te vertrouwen?
Fraude in de wetenschap is de afgelopen maanden niet weg te branden uit de media. Toch lijkt ons vertrouwen in wetenschappers niet geschaad. In een ranglijst met beroepen plaatst de Vlaming wetenschappers op basis van vertrouwen net na dokters en net voor leerkrachten, twee beroepen met traditioneel een hoge betrouwbaarheidsscore. Wetenschappers krijgen 6,9 op 10, dokters 7,3 en leerkrachten 6,8. Ondanks het vertrouwen zijn we toch vrij unaniem (92%) van mening dat wetenschappers streng gecontroleerd moeten worden op fouten en fraude. Tegelijk vinden acht op de tien Vlamingen dat wetenschappers onafhankelijk moeten kunnen werken, zonder enige bemoeienis, druk of sturing. Liefst acht op de tien Vlamingen staan trouwens achter fundamenteel onderzoek.
Nog in de enquête: wat denkt de Vlamingen over bemande ruimtevaart, militaire spitstechnologie, privacy op internet, ggo’s en kloonbaby’s en wat is volgens hem dé technologie van de toekomst en wat is de grootste bedreiging? En: de mening van de Eos-lezers over de energie van de toekomst en DNA-analyse.
Voor zijn dertigste verjaardag brengt Eos een speciaal nummer uit. In samenwerking met conceptueel kunstenaar Arne Quinze richt de redactie zijn blik dertig jaar in de toekomst: hoe wonen en werken we in 2043, wat weten we en welke technologie hebben we in huis? Zelf haalt Eos ook een beloftevolle technologie in huis: dankzij de app Layar kunnen de lezers het nummer met hun tablet of smartphone ‘tot leven’ wekken en verrijken met video-, audio- en extra beeldmateriaal.