Een portie wetenschap in 3 minuten
06 juni 2018Wetenschappers krijgen vaak te horen dat ze moeten afdalen uit hun ivoren toren om over hun onderzoek te communiceren. Met “Wetenschap Uitgedokterd” lanceert Scriptie vzw een videoplatform waar ze de kans krijgen om dat in de praktijk te zetten.
Wist je dat men aan onze universiteiten microalgen oogst om er medicijnen, plastic en biodiesel mee te maken? En dat men er bestudeert hoe eeuwenoude tradities, zoals het Chinese schimmenspel, in dit digitale tijdperk te conserveren?
Het zijn maar twee van de voorlopige 14 onderzoeken die op wetenschapuitgedokterd.be worden voorgesteld. Via dit initiatief haalt Scriptie vzw in samenwerking met de Vlaamse universiteiten onderzoekers -doctorandi en postdocs- uit hun vertrouwde lab of bureau en plaatst ze voor een camera. De opdracht: leg in een heldere 3-minuten-pitch uit waar je onderzoek over gaat. Het project bouwt verder op de Vlaamse PhD Cup, een pitchwedstrijd die Scriptie vzw sinds 2016 organiseert.
Weg met clichébeeld
“Het cliché van de ivoren toren gaat al een tijdje niet meer op. Wetenschappers leven niet in isolement. Ze zien wel degelijk het belang in om het publiek te informeren over hun onderzoek en zijn daar, ondanks dat tijds- en arbeidsintensieve onderzoekswerk, ook toe bereid. Wetenschap Uitgedokterd wil hen daarbij een handje toesteken door ze te begeleiden en hen een forum te geven”, aldus de organisatie.
Dat kan op de goedkeuring rekenen van Vlaams Minister van Innovatie en Wetenschapsbeleid Philippe Muyters. “Vlaanderen is top op vlak van wetenschap en innovatie, en daar mogen we best wat trotser op zijn! Maar je kan niet trots zijn op iets dat je onvoldoende kent. Initiatieven als Wetenschap Uitgedokterd helpen onze wetenschappers te tonen waar ze mee bezig zijn en laten het grote publiek meegenieten van alle grote en minder grote ontdekkingen.”
Internationale staalkaart
Scriptie vzw wil met Wetenschap Uitgedokterd het publiek een inkijk bieden in het diverse en sterke onderzoek dat in Vlaanderen gebeurt. “Bovendien zet het project het internationale karakter van onze universiteiten en onderzoeksinstellingen in de verf. Wetenschap kent namelijk geen grenzen. Zo is één op de 3 doctoraatsonderzoekers aan onze instellingen afkomstig uit het buitenland. Ook zij vinden vlot hun weg naar het platform.”
Op wetenschapuitgedokterd.be en via www.facebook.com/wu.sfo kan je een eerste reeks van 14 onderzoeken ontdekken. Vanaf 11 juni worden er wekelijks twee nieuwe onderzoeken voorgesteld.