Eenvoudige molecule beschermt naakte molrat tegen kanker
21 juni 2013 door Eos-redactieWetenschappers hebben een stof gevonden die de naakte molrat wellicht beschermt tegen kanker. Het gaat om dezelfde molecule die de rat zijn flexibele, gerimpelde huid geeft.
Wetenschappers hebben een stof gevonden die de naakte molrat wellicht beschermt tegen kanker. Het gaat om dezelfde molecule die de rat zijn flexibele, gerimpelde huid geeft.
Ze worden gezien als de freaks van de natuur. De naakte molrat leeft in ondergrondse kolonies rond één zogende koningin, een samenlevingsvorm die voor zoogdieren uiterst zeldzaam is. Hij ziet slecht, heeft een vachtloze, gerimpelde huid, en is gevoelloos voor zuur. Maar de naakte molrat is wetenschappelijk interessant omdat hij zo lang leeft, gemiddeld 30 jaar, en hij krijgt in tegenstelling tot ratten en muizen geen kanker. Wetenschappers van University of Rochester in New York ontdekten nu dat dezelfde molecule die het ratje zijn flexibele, gerimpelde huid geeft – waardoor hij zich vlot in ondergrondse gangen wringt – bescherming biedt tegen kanker. De studie staat deze week in Nature.
Het Amerikaanse onderzoeksteam kweekte huidcellen van de naakte molrat in het lab. De weefsels bleken rijk aan hyaluronan (HMW-HA), een stof in de ‘extracellulaire matrix’ (het ondersteunende materiaal waarin cellen zijn ingebed) die betrokken is bij herstel van weefselschade. De onderzoekers stelden vast dat als hyaluronan uit de weefsels van de diertjes wordt verwijderd, er toch kanker ontstaat. De molecule verhindert mogelijk dat kankercellen zich verder gaan delen.
Studies met naakte molratten kunnen ons meer inzicht geven in het mechanisme van kankerbescherming, zeggen de auteurs. Ze willen de stof nu gaan testen in muizen en dan in menselijke cellen. Hyaluronan wordt vandaag al gebruikt in antirimpel-inspuitingen en als pijnstiller bij artritis in de knie, zonder nadelige effecten. (rvb)