Mini-kooitjes voor bacteriën
09 oktober 2013 door Eos-redactieOnderzoekers hebben met behulp van een nieuwe 3D-printtechniek microscopisch kleine kooitjes gemaakt waarin bacteriën passen. Zo kunnen ze de interactie tussen soorten bestuderen.
Onderzoekers hebben met behulp van een nieuwe 3D-printtechniek microscopisch kleine kooitjes gemaakt waarin bacteriën passen. Zo kunnen ze de interactie tussen soorten bestuderen.
Er wordt geen kooitje geprint waar de bacterie vervolgens in moet, wel een 'omheining' van gelatine omheen een bacterie. Vergelijk het met een gelatinetaart met stukjes fruit in. De bacteriën zitten erin gevangen, maar ze kunnen er prima in leven, zich voortplanten en zelfs communiceren met bacteriën in andere kooien in de buurt. Dat komt omdat kleine stoffen, zoals moleculen en ionen, wel naar binnen en buiten kunnen.
Deze aanpak maakt het voor onderzoekers makkelijker om het gedrag van bacteriën te bestuderen in een omgeving die sterk overeenkomt met die waarin ze leven, maar ze tegelijk toch strak onder controle te houden.
Zo kunnen ze observeren hoe bacteriën communiceren, en waarom ze samen vaak sterker zijn (en dus gevaarlijker voor ons). Staphylococcus aureus, veroorzaker van huid-, urineweg- en longinfecties, is bijvoorbeeld beter bestand tegen antibiotica wanneer Pseudomonas aeruginosa, een beruchte ziekenhuisbacterie, in de buurt is. (kv)