Muizenstaart is geen handvat
22 mei 2017 door KVDoor labmuizen bij de staart te grijpen, verander je hun gedrag en dus ook het resultaat van een proef.
Onderzoekers in laboratoria met muizen grijpen de diertjes vaak routinematig bij de staart om ze te verplaatsen. Het is zo handig, en de beestjes lijken er geen erg in te hebben. Britse wetenschappers tonen nu aan dat dat de proeven onbetrouwbaar maakt. Muizen die bij de staart worden gepakt, verstijven van angst en gedragen zich onnatuurlijk. Dat is een probleem, zeker als je een middel wil testen dat ingrijpt op gedrag of op cognitieve taken.
Om tot die conclusie te komen, deden de Britten een gedragsexperimentje. Ze verhuisden muizen naar een onbekende kooi met urinesporen van een andere muis. Van nature zijn muizen geboeid door een nieuwe omgeving en vreemde geur. Muizen die voorzichtig door een doorzichtige buis werden geleid, gedroegen zich natuurlijk in de testomgeving. Muizen die de onderzoekers bij de staart namen, reageerden amper op de prikkels. Muizen die de onderzoekers op hun vlakke hand vervoerden, zaten ergens tussen beide groepen in. Het angsteffect blijft trouwens aanwezig, ook wanneer je muizen vele malen bij hun staart grijpt.