Rekengame efficiënter dan papieren oefeningen
09 juli 2013 door Eos-redactieKinderen die wiskundeoefeningen maken met het computergame Monkey Tales boeken meer vooruitgang dan leeftijdsgenoten die vergelijkbare oefeningen op papier maken.
Kinderen die wiskundeoefeningen maken met het computergame Monkey Tales boeken significant meer vooruitgang dan leeftijdsgenoten die vergelijkbare oefeningen op papier maken.
De Onderzoeksgroep voor Media en ICT (MICT) van Universiteit Gent wilde het leerrendement van de Vlaamse rekengame Monkey Tales opmeten. Daarvoor deelden ze 88 leerlingen uit het tweede leerjaar op in drie groepen. De eerste groep moest gedurende drie weken Monkey Tales spelen, terwijl groep twee soortgelijke rekeningoefeningen op papier oploste. De derde groep kreeg geen opdracht.
De kinderen die Monkey Tales hadden gespeeld, scoorden 6% beter op een rekentest die ze voordien ook hadden afgelegd. Bij de leerlingen uit de tweede groep bedroeg die vooruitgang maar 4%, terwijl de groep die geen opdracht kreeg 2% beter deed. Daarnaast beleefden de gamers ook meer pret aan hun oefeningen: 60% gaf aan de game nog te willen spelen.
Monkey Tales is een driedimensionaal avonturengame dat de speler op ludieke wijze hoofdrekenoefeningen voorschotelt. Het feit dat Monkey Tales doorlopend feedback geeft aan de gamer is een belangrijke factor voor het beter presteren. Bovendien motiveert de game meer en past hij zich aan het niveau van de speler aan. Ten slotte worden ook cognitieve vaardigheden als werkgeheugen en aandacht verscherpt.
Educatieve spellen zoals Monkey Tales, dat werd ontwikkeld door uitgeverij Die Keure en het Gentse Larian Studios, worden ook wel ‘serious games’ genoemd. De wereldwijde omzet van dat soort computerspelletjes lag in 2012 op zo’n € 2,3 miljard, met een verwachte stijging tot liefst € 6,6 miljard tegen 2015.
Niet alleen in het onderwijs zijn de serious games aan een flinke opmars bezig. Het Amerikaanse leger maakt al langer gebruik van games om hun soldaten allerlei vaardigheden aan te leren. Ook in het bedrijfsleven bewijzen educatieve spellen steeds meer hun nut. Zo ontwikkelde het e-learningbedrijf U&I Learning een computerspel waarmee de personeelsleden van Audi in Vorst de veiligheidsvoorschriften onder de knie krijgen. (adw)