Roos wordt condensator
28 februari 2017 door SSTPlanten en bloemen zijn middels een gesofisticeerde ingreep om te bouwen tot kleine energiecentrales.
De omgebouwde roos kon elektrische lading honderden keren opslaan en weer afgeven, zonder efficiëntieverlies
Fotosynthese is het belangrijkste energetische proces in de plantenwereld. Planten (en sommige bacteriën) zetten er zonlicht mee om in energie, die ze opsouperen in de vorm van voedingsstoffen.
Maar planten kunnen ook een tijdlang een elektrische stroom vasthouden, zo hebben Zweedse onderzoekers nu aangetoond. Ze speelden dat voor elkaar bij een roos die ze voor de gelegenheid om hadden gebouwd tot condensator.
De onderzoekers ontwikkelden een vloeibaar polymeer waar rozen (en wellicht ook andere planten) niet afkerig tegenover leken te staan. Integendeel: de bloemen namen de kunststof via hun stengel gretig op waarna ze zich automatisch kon verspreiden tot in de verste takjes en bloemblaadjes. Vervolgens kristalliseerde het polymeer uit en werd het vast. Het resultaat: een fijnmazig elektrisch geleidend netwerk.
De omgebouwde roos bleek prima in staat elektrische lading op te slaan en weer af te geven, en dit honderden keren na elkaar zonder efficiëntieverlies. Op die manier konden de vorsers de ‘biocondensator’ gebruiken om bijvoorbeeld kleine sensoren mee aan te sturen.
Het onderzoek is interessant omdat wetenschappers al langer op zoek zijn naar manieren om bestaande planten om te vormen tot fabriekjes voor allerhande nuttige materialen, van grondstoffen voor afbreekbare plastics tot nieuwe medicijnen.