Waar gaat regenwater naartoe?

10 juli 2015 door Eos-redactie

Dat komt in de oceanen terecht, luidt het gevoelsmatige antwoord. Maar dat geldt voor slechts een kwart van de neerslag. Wat gebeurt er met de rest?

Dat komt in de oceanen terecht, luidt het gevoelsmatige antwoord op de vraag in de titel. Maar dat geldt voor slechts een kwart van de neerslag. Wat gebeurt er met de rest?

Van alle sneeuw en regen die wereldwijd uit de lucht valt, wordt een kwart afgevoerd naar de oceanen. Maar wat gebeurt er met de overige 75 procent? Het antwoord op die vraag formuleren onderzoekers van de University of Utah (VS) deze week in Science. Daarvoor bestudeerden ze waterstofisotopen in regen, rivieren en de atmosfeer, gecombineerd met satellietwaarnemingen.

Wat er gebeurt met het water dat niet naar de oceanen stroomt, zie je hieronder in een taartdiagram. 64 procent, jaarlijks wereldwijd ongeveer 55.000 km³, wordt door planten uitgestoten, ‘uitgezweet’ eigenlijk. De overige 36 procent verdampt: van planten (23.000 km³ per jaar), van de bodem (5.000 km³ per jaar) en uit rivieren en meren (2.000 km³ per jaar).

Tot slot becijferden de onderzoekers ook dat ongeveer 77 procent van alle neerslag ter wereld boven de oceanen terechtkomt – de rest valt neer op het land. Dat is iets meer dan verwacht, als je weet dat de oceanen zo’n 72 procent van het aardoppervlak in beslag nemen. (adw)