Waarom er meer jongens geboren worden
31 maart 2015 door Eos-redactieMeisjes en jongens starten in gelijke aantallen, maar bij zwangerschap van een meisje is het risico op een miskraam groter.
Voor elke 100 meisjes worden er wereldwijd 107 jongens geboren. Bij de bevruchting is het aantal jongens en meisjes nochtans gelijk. Tot nu toe dachten wetenschappers dat er ook al vlak na de bevruchting meer mannelijke dan vrouwelijke embryo’s waren. Maar dat blijkt niet te kloppen. Meisjes en jongens starten in gelijke aantallen, maar bij zwangerschap van een meisje is het risico op een miskraam groter, zo blijkt uit een studie van het Fresh Pond Research Institute in Cambridge, VS.
Steven Hecht Orzack en zijn collega’s onderzochten een grote set Amerikaanse gegevens over foetussen op verschillende tijdstippen in de zwangerschap. Inclusief embryo’s die voortkwamen uit kunstmatige inseminatie of in-vitrofertilisatie, gegevens van abortussen, vlokkentests en vruchtwaterpuncties (waarbij steeds een risico bestaat op een miskraam), en data van dood- en levendgeboren kinderen.
Analyse van al die gegevens toonde aan dat er evenveel jongens als meisjes ‘gemaakt’ worden. Maar bij de mannelijke embryo’s blijken meer genetische afwijkingen voor te komen, waardoor er meer mannelijke dan vrouwelijke embryo’s worden afgestoten tijdens de eerste week na de conceptie. Die vroege miskramen zijn trouwens heel normaal: zowat de helft van de bevruchte eicellen wordt spontaan uitgestoten voordat de vrouw in kwestie weet dat ze zwanger is.
Vervolgens worden de jongetjes het sterke geslacht. Want tijdens de volgende tien tot vijftien weken eindigen meer zwangerschappen van meisjes dan van jongens in een miskraam. Tegen het einde van de zwangerschap (tussen week 28 en week 35) worden dan weer meer jongetjes dood geboren.
Kijken we naar de volledige zwangerschap, dan sterven er meer vrouwelijke dan mannelijke embryo’s, concludeert Orzack. Waardoor er bij de geboorte iets meer jongetjes overblijven. In de VS worden er voor elke 100 meisjes 105 jongens geboren – in België en Nederland zijn de cijfers hetzelfde. Wereldwijd gaat het om 107 jongens – dat hogere cijfers heeft mogelijk te maken met abortussen van (ongewenste) meisjesbaby’s. In China, bijvoorbeeld, worden er voor elke honderd meisjes 112 tot 119 jongens geboren. (lg)
De studie is verschenen in het vakblad PNAS.