Wondere Chriet

Maandagochtend, 24 april. Het is even schrikken. Op de websites van mijn favoriete Nederlandse kranten en al snel op andere digitale plaatsen lees ik het. Op 73-jarige leeftijd is Chriet Titulaer in een verzorgingshuis in Driebergen overleden.

In de rubriek 'Vraag het aan Chriet' beantwoordde hij lezersvragen over wetenschap en technologie (hier in een Eos uit 1983).
Tijdens de lunch genoot ik van het enthousiasme van Chriet over wat wetenschap en technologie voor de mensheid betekenen

Voorjaar 1983. Samen met toenmalig hoofdredacteur Jef Anthierens bereiden we de eerste nummers van Eos voor. We wilden een populair-wetenschappelijk blad maken. Met medische wetenschappen en technologie, met milieu en natuur, en uiteraard ook met  ruimtevaart en astronomie. Onvermijdelijk kwamen we bij Chriet terecht.

Iedereen kende Chriet. Eerst van zijn live commentaar bij de eerste maanlanding in 1969, later ook bij de lancering van ruimteveer Columbia in 1981. Van de tientallen boeken die hij schreef. En voor velen vooral ook van zijn programma Wondere Wereld dat hij jarenlang voor de TROS maakte en zelf presenteerde. In Chriets wondere universum was er plaats voor technologie die pas later echt zou doorbreken. Hij voorspelde het succes van telewinkelen, de komst van een rist thematische televisiekanalen, het belang van communicatie via glasvezel, van zoveel meer...

Het was duidelijk, Chriet moest in Eos een eigen stek krijgen. Die kreeg hij met zijn rubriek Vraag het aan Chriet, waarin hij de meest uiteenlopende lezersvragen over wetenschap en technologie klaar en duidelijk beantwoordde. Daarnaast publiceerde hij tal van artikelen over de meest diverse onderwerpen. Het belang van Chriet voor de eerste Eosjaren was onmiskenbaar groot.

Aan Chriet hou ik, samen met vele anderen, de allerbeste herinneringen over. Hoe vaak gingen we niet samen lunchen – Chriet was ook wat dat betreft niet de zuinige Nederlander, hij genoot van het beste. Telkens was het daarbij genieten van zijn enthousiasme. Zijn enthousiasme over wat wetenschap en technologie voor de mensheid kunnen betekenen. Terecht noemde collega Pieter van Dooren hem na zijn overlijden in De Standaard 'De verpersoonlijking van de vooruitgang'.

Chriet Titulaer was een man met een bijzonder fijn gevoel voor humor. Omwille van zijn opvallende baard – neen, geen snor, hij werd weleens 'het meest snorloze gezicht van Nederland' genoemd – omschreef hij zichzelf als tuinkabouter. Dat de figuur Chriet op televisie vaak werd geïmiteerd vond hij zelf prachtig. Ook om Wim de Bie die in een uitzending van Van Kooten en De Bie het typetje 'de arrognoom Chrut Titulaer' speelde. Chrut was de parabroer van Chriet, paranormaal begaafd en dus ver van ernstige wetenschap en technologie. Chriet vond het heerlijk.

Het ga je goed Chriet, in welke kosmos ook...

Filip van Brabander
ex-hoofdredacteur Eos

Video. Chriet Titulaer presenteert de mobiele telefoon van de toekomst, in zijn programma "Wondere Wereld" in 1985.