Zelfbeheersing is het onderdrukken van impulsen en ongewenste reacties. In plaats van jezelf te beheersen, kun je situaties vol verleidingen ook vermijden. Maar die ‘proactieve vermijdingsstrategieën’ werken in de praktijk niet altijd. Wat kun je nog meer doen?
Uit onderzoek van blijkt dat weerstand kunnen bieden aan verleidingen eigenlijk weinig te maken heeft met zelfbeheersing, maar eerder met gewoontegedrag. Zo is het makkelijker om jezelf gezonde gewoontes aan te leren dan ongezonde gewoontes te onderdrukken: als je gaat sporten, ben je sneller geneigd om ook gezond te eten.
Gezonder gaan leven, hoe doe je dat? Deze zeven tips helpen je op weg.
Moeiteloos verleidingen weerstaan doe je zo:
- Momenten van verleiding voorspellen en vermijden. Schakel het geluid van je smartphone uit, haal geen chips in huis.
- Beloon jezelf af en toe. Neem een bolletje ijs na een fikse wandeling.
- Maak gebruik van het motivatie-effect. Ga sporten, want dat stimuleert andere gezonde gewoonten.
- Bouw positieve gewoonten en routines uit. Begin je dag met een stuk fruit, neem altijd de trap in plaats van de lift, spreek met een vriend af om elke woensdagavond te gaan hardlopen.
Moeilijk, maar het proberen waard:
- Onderdruk je impulsen. Neem geen tweede stuk taart, laat je bliepende smartphone in je tas zitten
- Bied weerstand tegen slechte gewoonten. Sla je vaste rookpauze over, net als je dagelijkse wijntje na de werkdag. Knabbel geen chips voor de televisie.
- Doe wat je moet/wil doen. Raap je moed bijeen en ga vandaag eindelijk een rondje hardlopen, ook al regent het.
Zijn mensen met veel wilskracht gelukkiger? Of kun je ook te veel zelfbeheersing hebben? Je leest het hele artikel in de nieuwe Psyche&Brein, te koop via www.tijdschriftenwinkel.be