CONSUMPTIE - SOCIAAL
10 mei 2015 door Eos-redactieDe pluimveesector voegt soms 15 tot 25 procent water toe aan kipfilets waardoor de consument meer moet betalen voor zijn stuk vlees.
De pluimveesector durft wel eens misbruik te maken van kipfilets. Ze voegen 15 tot 25 procent water toe waardoor de consument meer moet betalen voor zijn stuk vlees.
+ Belgisch kippenvlees wordt streng gecontroleerd en is van uitstekende kwaliteit.
- Wanneer de consument voor goedkoper kippenvlees kiest, geïmporteerd van Brazilië of Thailand, bevat de kip vaak teveel water.
Consumentenbedrog
In 2013 werden verschillende bevroren kipfilets onderzocht. Daaruit bleek dat in 14 procent van het kippenvlees te veel water bevatte. In 2015 werd een nieuwe Economische Inspectie van de FOD Economie uitgevoerd. Daaruit bleek dat 10 procent van het buitenlandse kippenvlees opnieuw te veel water bevat.
Regelgeving
Het toevoegen van water en waterbinders aan kippenvlees is toegelaten. Op voorwaarde dat duidelijk wordt aangegeven op het etiket hoeveel gram het vlees nog zal wegen wanneer het ontdooid is.
Tip
Als je echt geen ‘waterkip’ op je bord wil, kan je gewoon een kip in zijn geheel kopen, een kip voor aan het spit. Daar wordt nooit extra water bijgevoegd.
BRONNEN
2013:
http://www.vilt.be/Te_veel_water_in_een_op_de_zeven_bevroren_kipfilets
2015:
http://www.vilt.be/bevroren-kip-uit-buitenland-blijkt-vaak-een-waterkieken